Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mozgássérültek különleges testpáncéllal tanulnak újra járni

2019. január 09. - ferenck

A kortárs HAL nem ártó mesterséges intelligencia, nevén (pontosabban a rövidítésén) kívül semmi köze nincs Arthur C. Clarke regényének és Stanley Kubrick filmjének, a 2001- Űrodisszeának legendás gépéhez, sőt, nagyon is jótékony célra találták ki és alkalmazzák.

A japán Cyberdyne által fejlesztett Hybrid Assistive Limb (azaz HAL) Hibrid Segítő/Támogató Végtagot jelent, és az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala 2018 elején engedélyezte, hogy klinikák és egészségügyi központok gerincvelő-sérülésben szenvedő betegek gyógyítására használják a robotikus exoskeletont.

exo.jpg

Az exoskeletonok mesterséges külső csontvázak, az emberi testet magukba foglaló teherbíró-helyváltoztató szerkezetek, amelyeket egyelőre főként katonai és egészségügyi célokra használnak.

A jacksonville-i (Florida) Brooks Rehabilitációs Központban tavaly márciusban állították munkába, azóta segít lebénult alsó végtagú, alsó testű betegek gyógykezelésében. Az Egyesült Államokban egyelőre sehol másutt nem dolgoznak vele, de hamarosan változik a helyzet, mert 2019-ben egyelőre meg nem nevezett további öt kórház számít az exoskeletonra.

exo0.jpg

A többi rehabilitációs exoskeleton (ReWalk, EksoGT stb.) testtömegük eloszlásának megváltoztatásával automatikusan előre mozgatja a betegeket. HAL másként működik: kideríti a páciensek által mozgatni próbált speciális izmok tevékenységét, és segíti őket a tevékenység kivitelezésében. Lényegében nem a gép, hanem az ember a kivitelező.

HAL a beteg lábának hátsó részére szerelt elektródák segítségével érzékeli az idegek felől érkező jeleket, hogy az illető mozogni szeretne. A jeleket elemezve próbálja megállapítani, hogy a páciens agya milyen utasításokat ad a végtagnak a helyváltoztatás irányáról. Egy átlagos exoskeleton csak egy lépést tenne, előre meghatározott mozgást kivitelezne ilyenkor. HAL rugalmasabb, mert segít elérni azt a pontot, ahova az agy mozgatni akarja a lábat.

Mivel a mozgást a páciens agya, és nem az exoskeleton irányítja, az agy megtanulja egy-egy lépés hatását, hogy kivitelezése közben hogyan érzi magát az illető. Amíg a neurális jelzések elérik a végtagot, a visszacsatolás HAL beavatkozása nélkül segíti a betegeket a járás újbóli megtanulásában.

Az eddigi tapasztalatok pozitívak.

Például a 18 felhasználó egyikét, az 57 éves Danny Balt több mint két éve motorkerékpározás közben ütötte el egy teherszállító jármű, és lábai lebénultak. A program 60 részből áll, és a férfi járni akar egyik lánya közelgő esküvőjén.

Jól halad, decemberben már saját lábon tett meg kicsi, de határozott lépéseket.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2914546130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása