Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Humán kollégáinál is jobban szintetizált vegyszereket az amszterdami robotvegyész

2024. március 25. - ferenck

Az Amszterdami Egyetem kutatói fényre aktiválódó vegyi reakciók tervezését megtanuló robotikus rendszert fejlesztettek. RoboChem úgy végzi munkáját, hogy optimális eredményt ér el vele, kémiai anyagok szintetizálásában humán kollégáit is felülmúlta.

A rendszer több elemből áll össze.

A számítógépen gépitanulás-modell fut, míg az automatizált laboreszköz-készlet folyadékkezelőt, fecskendős szivattyúkat és fotokémiai reaktort tartalmaz. Mindegyik légmentesen elzárt vákuumkamrában van.

robochem.jpg

Reagenssorral és az eredményként megkapott termékkel a rendszernek meg kellett találnia az optimális „terméshozamot”, azaz a szintetizált termék és a potenciális termék minél magasabb arányát (azt a különbséget, hogy mennyit állíthatna elő elvileg, és abból mennyit állít elő a valóságban).

Háromrészes ciklust követett: meg kellett határoznia a kísérleti feltételeket (reagens mennyiségét és koncentrációját, fényintenzitást, reaktorban eltöltött időt), ezen feltételek mellett összekombinálnia a reagenseket, majd spektrométerrel kiértékelnie a hozamot, eredményt.

Közben megtanulta, hogyan jöjjön rá minden egyes reakció ideális feltételeire. Utána valószínűségi alapon új (optimalizáló) feltételeket választott. A ciklust mindaddig ismételte, amíg el nem érte a fejlesztők által meghatározott eredményt, hozamot, kísérletszámot. Maximalizálta, amit csak lehetett.

Tizennyolc anyagot állított elő, mindegyiknél optimalizálta a hozamot, és humán „kollégákat” felülmúlva, a korábban ismert legjobb feltételeknél azonos vagy jobb eredményt ért el.

Nem ő az első robotvegyész. 2020-ban a Liverpooli Egyetemen egy mobil robot navigált a vegyi laborban, anyagokat kevert össze, műszereket működtetett. Hasonló optimalizáló módszerrel dolgozott, az amszterdami gép viszont sokkal olcsóbb, és több kísérletnél használható.

Fejlesztői szerint drámai mértékben növelheti a termelékenységet, és csökkentheti a munkára fordított időt, pénzt. A fényre aktiválódó reakciók gyógyszeripari, háztartási vegyszer- és újrahasznosítható energia-alkalmazásokkal kecsegtetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8718358801
süti beállítások módosítása