Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Időseket segítő robotokat terveztek Katalóniában

2024. február 20. - ferenck

A több európai és közép-keleti egyetemmel együttműködő barcelonai PAL Robotics nyolc robotból álló „gyűjteménye” sikeresen átment a betegekkel való első teszteken.

SPRING nevük tavaszt is, rugót is jelent, ezúttal viszont a Socially Assistive Robots in Gerontological Healthcare (Szociálisan segítő robotok a gerontológiai egészségügyben) rövidítése. Rendeltetésük, hogy kényelemérzetet biztosítsanak idős pácienseknek, enyhítsék/megszüntessék a bennük dolgozó feszültséget, miközben az ápolószemélyzetre nehezedő terheket is csökkentik a forgalmas és eseménydús környezetben.

robot_korhazak.jpg

A fejlesztők reményei szerint a SPRING projekt mérföldkő lehet az interaktív robotikai fejlesztésekben, büszkék is eddigi munkájukra, ugyanakkor elismerik: komoly és izgalmas kihívásokat kell még megoldaniuk.

A teszteken kiderült, hogy a robotok képesek elvégezni rutinfeladatokat: párizsi közkórházakban üdvözölték a betegeket, megmondták nekik, merre menjenek, kérdéseikre válaszoltak.

Csoportos beszélgetéseket is megértettek, és a betegek által hozzájuk intézett kérdések alapján segítséget is nyújtottak nekik. Ez az előrelépés a nagy nyelvmodellek (LLM), azaz a ChatGPT-szerű generatív mesterséges intelligencia utóbbi években tapasztalt dinamikus fejlődésének köszönhető.

A robotok használatával az egészségügyi dolgozók és a páciensek közötti fizikai kontaktus mennyisége is csökkent. Ha kevesebb az érintkezés, kevesebb a fertőzés, és így a gépek közrejátszhatnak kórházi környezetben gyakori és gyors terjedésük megakadályozásában.

A projekt négy és fél éve indult, az EU Horizon 2020 kutatási-innovációs kezdeményezése finanszírozta. Közelebb kerültünk vele a robotika egészségügyi alkalmazásainak két alapvető céljához, hogy a gépek észrevétlenül, gördülékenyen dolgozzanak együtt a személyzettel, valamint javítsák a betegek hangulatát, elfogadhatóbbá tegyék számukra a kórházban átélteket.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3918319849
süti beállítások módosítása