Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Hangóra halláskárosultaknak

2020. november 05. - ferenck

Az okosórák környezetünkről és magunkról tájékoztatnak – jelzik a telefonhívást, ha csomagot kézbesít a postás, figyelmeztetnek, ha valami nem stimmel az egészségünkkel.

A Washington Egyetem kutatói az okosóra (smart watch) koncepciót továbbgondolva, siketek és halláskárosultak számára dolgoztak ki a környezet zajairól informáló alkalmazást (az androidos készülékekre letölthető SoundWatch-t). Ha az óra érzékel a felhasználó érdeklődésére számot tartó hangot (szirénaszót, mikrohullámú sütő jelzését stb.), azonosítja azt, majd értesíti és információt is küld róla.

A fejlesztők azokra a hangokra összpontosítottak, amelyekre valamilyen szinten reagálni kell. Másrészt, viszont arra is ügyeltek, hogy az app segítse használóját a világhoz való kapcsolódásban. Egyes hangok, például a madárcsiripelés vagy a vízesésé pont ebben segítenek sokat.

hang_ora.jpg

Első körben kizárólag otthoni hangokkal foglalkozó rendszert (HomeSound) fejlesztettek, amely a lakás különböző pontjain elhelyezett, egymással és más eszközökkel összekapcsolt Microsoft Surface tabletekkel dolgozott, és értesítette a felhasználót a hangokról, forrásukról. A kijelzők hanghullámokat jelenítettek meg, és akkor is működtek, amikor a felhasználó nem tartózkodott otthon.

A tesztek után, a második prototípus már gépi tanulással valósidőben csoportosította a hangokat. 31 órányi, 19 jól ismert otthoni hangból (ajtónyitás, kutyaugatás, csecsemősírás, macskanyávogás stb.) készítettek adatsort.

Ezt követően álltak át okosórára, hogy a felhasználó bárhol, még akkor is, ha az okostelefon nincs nála, például edzőteremben is értesüljön a környező zajokról. A sikerhez meg kellett oldaniuk a készülék korlátozott tároló- és feldolgozó kapacitása, valamint a korlátozott élettartamú elem miatti problémákat.

Speciális tömörítő osztályozóval próbálkoztak, majd elvetve azt, az okosórát összekapcsolták az okostelefonnal.

Az appot három Seattle-höz közeli helyszínen (egyetemi irodahelyiségben, épülethallban, buszmegállóban) tesztelték, és a tesztalanyok elégedettek voltak vele.

A kutatók kiterjesztett valóságot (Augmented Reality, AR) használó alkalmazáson, a HoloSoundon is dolgoznak. Az app a HoloLense kevert valóság headseten keresztül küld, gépi tanulás segítségével feldolgozott valósidejű hanginformációkat a felhasználónak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3316272854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása