Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kína mesterségesintelligencia-alapú ügyészt fejleszt

2022. február 15. - ferenck

Kína az 1990-es évek és az ezredforduló közeljövőben játszódó sci-fijeit, részben a Robotzsarut, részben Steven Spielberg Különvéleményét idéző mesterséges intelligenciát fejleszt. Az MI bűnöket tud azonosítani, és vádat emelhet az elkövetők ellen.

A fejlesztést Shanghai Pudong negyedében, az ország legnagyobb kerületi ügyészségén végezték. A mögötte álló mérnökök szerint az MI, a feltételezett bűneset leírása alapján több mint kilencvenhét százalékos pontosságú vádiratot képes beadni.

„Egy bizonyos szintig, a rendszer képes helyettesíteni az ügyészeket a döntéshozásban” – írják egy tanulmányban.

ai_prosecutor.jpg

A gépet egy már meglévő, System 2006 néven ismert mesterségesintelligencia-rendszerre építették. Ügyészek már használták, hogy bizonyítékok keresésében kapjanak tőle segítséget, és közösen állapítsák meg, hogy a gyanúsított bűnöző veszélyes-e a nyilvánosságra, vagy sem.

System 2006-nak azonban megvoltak a korlátai, például nem tudott részt venni a döntéshozásban: nem mutatott be bizonyítékokat, nem javasolt büntetéseket. Nem volt elég intelligens hozzá. Ahhoz, hogy ezeket meg tudja tenni, a nem releváns infókat is azonosítania kell, azonosítás után pedig el kell távolítania őket.

Az új MI az emberi nyelvet ideghálóval dolgozza fel, és az elvárt módon kezeli a fájlokat. Azonosít és megvádol bűnözőket. A kerület nyolc leggyakoribb bűnének, a bankkártyával elkövetett csalások, a tiltott fogadás és szerencsejátékok, a szabálytalan vezetés, hivatalos személy akadályozása, a szándékos károkozás, a lopás, a csalás, sőt, a hivatalos állásponttól eltérő politikai vélemények azonosítására egyaránt képes.

Értelemszerűen komoly aggályok merülnek fel a személyeket akár börtönbe zárató masszív számítógépekkel kapcsolatban. Névtelenségüket megőrző ügyészek elmondták, hogy a kilencvenhét százalék hiába nagyon magas szám, mindig van esély a hibázásra.

„Ki a felelős ezekben az esetekben: az ügyész, a gép, vagy az algoritmus fejlesztője?” – tette fel a kérdést egy ügyvéd.

Az MI egyelőre gyerekcipőben jár, széleskörű alkalmazása várat még magára. A legújabb trendek alapján azonban nem lesz meglepő, ha a jövőben részben komputerek végzik el a bűnüldöző hatóságok „koszos munkáját.”

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr416796012
süti beállítások módosítása