Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Egyre masszívabbak Kína mesterségesintelligencia-befektetései

2022. szeptember 06. - ferenck

2017-ben a kínai vezetés bejelentette, hogy 2030-ra az ország a világ elsőszámú mesterséges intelligencia innovációs központjává kíván válni. Az azóta eltelt időszakban az MI kutatások és fejlesztések felpörögtek, megsokasodtak az ezeken a területeken létrehozott termékek.

A legfrissebb MI Index szerint a távol-keleti ország adja a földkerekség MI magánbefektetéseinek egyötödét.

Ennek ellenére nem minden rózsás a kínai technológiai szektorban. A kockázati tőkebefektetés 2022 első négy hónapjában 43,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2021 azonos periódusában. A csökkenés négyszer nagyobb, mint a világátlag.

chinaai.jpg

Az ezévi negatív számok ellenére, a McKinsey tanácsadó cég előrejelzése alapján 2030-ra az MI vizsgált ágazatai 600 milliárd dollárral növelik az ország gazdaságát. A kutatók 2021. októberi és novemberi piaci adatokat elemeztek, és ötvennél több szakértővel készítettek interjút.

A „piacra kész” (és nem a korai szakaszban lévő, illetve a már beérett) MI technológiákra – és alkalmazási területeikre – összpontosítottak, azok valószínűsíthető legnagyobb hatását vizsgálták. Kiderült, hogy ezek közül a szállítás, a gyártás, a vállalatiszoftver-fejlesztés és az egészségügy járul hozzá leginkább az ország gazdasági növekedéséhez.

chinaai0.jpg

A járműipari és logisztikai hasznosulásokat is tartalmazó szállítás 64 százalékot tesz ki ebből. Az önvezető autók 335 milliárd dollárt generálnak, és ebbe beleértik a használatukkal járó kevesebb balesetet, a mentőkre és a kórházi kezelésre költött kisebb összegeket is. Az MI lehetővé teszi a járműflották hatékonyabb kezelését és az eredményesebb útvonal-tervezést is.

A gyártás 19 százalékot jelent. A legnagyobb, százmilliárdos tételt a hatékonyságot és a termelékenységet növelő innováció, például összeszerelő robotok és a dolgozókat monitorozó viselhető technológiák adják.

Vállalati szoftverek fejlesztése 13 százalékot generál. Alig több mint a fele felhőmegoldásokra és MI programokra, a maradék pedig a szoftverre, mint szolgáltatásra (software as a service, SAAS) vonatkozik.

Az egészségügyi MI a gyógyszerfejlesztésben, klinikai tesztekben, beteggondozásban és más alkalmazásokban segít. Ez teszi ki a maradék négy százalékot, kb. 25 milliárd dollárt.

Persze ez még nem minden, mert tényleg bámulatos a fejlődés, viszont egyes problémák – csúcsminőségű adatok használata, szellemi tulajdonjogok védelme, értő munkaerő képzése – megoldásával többet kellene foglalkozniuk a kínai szakembereknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9017923029
süti beállítások módosítása