Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A gazdasági válság hatása a mesterségesintelligencia-startupokra

2022. október 10. - ferenck

A mostani gazdasági bizonytalanságban, a növekvő inflációval és kamatokkal, amerikai kockázati tőkések kevesebbet invesztálnak mesterségesintelligencia-startupokba – állapította meg 2022 első félévéről a PitchBook piackutató cég.

Tanulmányukban részletezik a rossz híreket, és kiemelik a befektetők érdeklődésére még mindig számot tartó területeket, illetve azokat is, amelyekbe kevesebb pénz áramlik.

ai_startups0.jpg

Az MI startupok támogatása 20, 9 százalékkal csökkent 2021 azonos periódusához képest. Negyedéves bontásban, 2021-gyel összevetve, 27,9 százalék a visszaesés. Az információtechnológia egészében ez 21,6 százalék volt. Ugyanakkor, a 2022-es első félévi befektetés összege (48,2 milliárd dollár) arra enged következtetni, hogy az idei végső szám meghaladja a 2020-as 65,3 milliárdot.

A tőzsdére történő kilépések összesen 27 milliárd dollárt generáltak. 2021 első félévében 144,2-t, egész évben 200 milliárdot.

ai_startups_1.jpg

Az idei második negyedév Mi-be történő kockázati befektetéseinek több mint a fele, 20,2 milliárd dollárból 11 olyan alkalmazásokba áramlott, mint a gyógyszerkutatás, a biztonság, a sales és a marketing.

A legrosszabbul érintettek a felhőszámítás-alapú MI-vel foglalkozó startupok. Az idei első hat hónapban 87,7 százalékkal kevesebbet fektettek beléjük, mint 2021 azonos periódusában.

A számok ellenére a tanulmány szerzői szerint szó sincs új „MI-tél” kezdetéről. Előrejelzéseik alapján visszatérnek a befektetők, 2022-re összesen 175, 2025-re 350 milliárd dollárt prognosztizálnak. Ezek elsősorban a multimodális MI, az általános célú modellek és a szintetikus adatok gyors fejlődésének lesznek betudhatók.

Egy korábbi elemzésben, a CB Insight 2022 mindegyik negyedévére az MI-befektetések 21 százalékos csökkenését prognosztizálta. Ők is hangsúlyozták, hogy a veszteségek nem egységesek – míg a komoly múlttal rendelkező területeken (egészségügy, pénzügyi technológiák, kereskedelem) tevékeny MI-startupok irányába nem csökken a befektetői kedv, addig az „absztraktabb” témák kevésbé vonzók. A bizonyított alkalmazásokra és piacaikra fókuszáló cégek valószínűleg továbbra is prosperálni fognak, de esetükben is keményebb verseny várható.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9017950100
süti beállítások módosítása