Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Nem biztonságosak a kriptovaluták a mesterséges intelligencia számára

2022. december 12. - ferenck

Az FTX kriptovaluta-tőzsde látványos összeomlása a mesterségesintelligencia-biztonsággal foglalkozó több cég finanszírozását veszélyezteti.

A novemberi csőd hetvennél több mesterségesintelligencia-kutatásokban érintett vállalatot hozhat kellemetlen helyzetbe. Összesen közel 550 millió dollár támogatást kaptak az FTX-től, amelynek jelentős részét valószínűleg vissza kell majd fizetniük.

A 2019-ben alapított FTX lehetővé tette ügyfeleinek kriptovaluták hagyományos pénzre és más eszközökre történő váltását, a velük folytatott kereskedését. Egy novemberi beszámoló az FTX vezetése és a vezetőséghez tartozó másik kereskedőcég potenciális konfliktusáról írt, majd a hír hallatán, a felhasználók elkezdték kivenni a befektetéseiket, amelyek jelentős részét az FTX már elköltötte. Erre jött a csőd, az ügyészek és a szabályozók lehetséges bűntények után nyomoznak jelenleg. 

ftx.jpg 

Sam Bankman-Fried társalapító-vezérigazgató és üzlettársai a tőzsdei részesedésükből adományokkal és befektetésekkel segítettek MI startupokat, laboratóriumokat, szellemi műhelyeket is.

Ezeknek a szervezeteknek a nagy része az MI-biztonságra összpontosít. Hozzájuk kapcsolódó személyek névtelenül elmondták, hogy tartanak a támogatások csődeljárás közbeni visszakövetelésétől.

Az Anthropic független kutatólabor például 500 millió dollárt kapott segítőkész és ártalmatlan nyelvi modellek fejlesztésére.

Az FTX vezetői által indított Future Fund az emberiség jövőjét szolgálni hivatott projekteket támogat, amelyből harmincmillió MI-biztonságra ment. Az alap hatmilliót fordított a nagy nyelvi modellek által generált biztonsági problémák, például a félretájékoztatás mérséklésére. 1,5 milliót adtak a Cornell Egyetemnek, 1,25-öt pedig egy, az emberiség érdekei elleni mesterségesintelligencia-szcenáriókat és azok megvalósulásának megakadályozását vizsgáló kutatóközpontnak.

Az MI-biztonság, a mesterséges intelligencia által okozott károk megakadályozása, de legalábbis minimalizálása hiába kulcsfontosságú, az ezzel foglalkozó szervezetek sem a vállalati szektorból, sem az anyagi javakban szintén nem bővelkedő akadémiai intézményektől nem kapnak elég támogatást.

Az FTX nagyon jól jött nekik, most viszont más támogatók, befektetőik után kell nézniük. Sokuk jövője pedig teljesen elbizonytalanodhat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9217999114
süti beállítások módosítása