Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

MI-startupokba fektetnek az MI-startupok

2022. május 04. - ferenck

A mesterséges intelligencia változatlanul „forró topik” a startup-világban. Annyira az, hogy a kezdő vállalatok sokkal többet akarnak belőle. Ezt támasztja alá az a tény, hogy soha nem fektettek még be akkora összegeket mesterségesintelligencia-fejlesztésekbe, mint most. A 2021-es 93 milliárd dollár több mint a duplája a 2019-es 42 milliárdnak.

A befektetők azonban válogatósabbak lettek, nagyon meggondolják, mibe teszik a pénzüket. Az eredmény: világviszonylatban, a 2018-as 1200-ról 2020-ra 746-ra esett az újonnan alapított MI-cégek száma. 

ai_startups.jpg

A kockázatitőke-befektetők által támogatott új mesterségesintelligencia-startupok más startupokat felvásárolva, igyekeznek bővíteni szolgáltatásaikat, javítani piaci pozícióikat. Ezek a befektetések majdnem mind stratégiai jellegűek, a hosszútávú értékteremtést célozzák.

2021-ben nyolcmilliárd dollárt költöttek akvizíciókra, ami drasztikus növekedés a 2020-as 942 és a 2019-es 82 millióhoz képest. A piacelemző 451 Research adatai alapján a 2019-es 48 akvizíciót 2021-ben 72 követte.

A cégfelvásárlásokkal a startupok még jobban felhívják magukra a befektetők figyelmét. Ez azért nagyon fontos, mert az utóbbi időben kockázati tőkések kevesebb pénzt költenek el ilyen céllal. A CB Insight szerint januártól márciusig tizenkilenc százalékkal esett vissza a teljes befektetés, míg a speciális rendeltetésű akvizíciós vállalatok bevezető ajánlattételei és a pénzgyűjtés negyvenöt százalékkal csökkent.

Az MI startupok a sok tehetséges, fiatal mérnökkel aranybányái a technikai lehetőségeiket bővíteni igyekvő vállalatok számára. Globális hiány van MI-mérnökökből.

Az akvizíciós hullám komoly hatással van a startupok pénzügyi részlegére. A kezdeteknél tartó cégek befektetési bankárokat és vállalatfejlesztés-specialistákat igyekeznek alkalmazni. Ezek a szakemberek pontosan a más startupokat felvásárló startupok megsegítésére specializálódtak, komoly segítséget jelentenek akvizícióknál.  

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr917819135
süti beállítások módosítása