Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Száz kiemelkedő mesterségesintelligencia-startup

2022. június 13. - ferenck

A tech startupok tevékenységét követő CB Insights publikálta legújabb éves listáját, az AI 100-at, a legkiemelkedőbb mesterségesintelligencia-startupokról. Egészségügyi, kereskedelmi, szállítmányozó, pénzügyi, építőipari, média és gyártóipari vállalkozások szerepelnek rajta.

Hétezer céget vizsgáltak, a világ minden pontjáról. A top százat több szempont alapján válogatták ki: befektetők száma és típusa, kutatási és fejlesztési tevékenység, piaci potenciál, hírek és ismertetők hangulatelemzése, valamint a startup célpiacát, finanszírozási szintjét és lendületességét minősítő CB Insights pontszám.

A listát egy, illetve több iparágat kiszolgáló, valamint más MI-fejlesztőkre osztották. A legtöbben, tízen az egészségügyben dolgoznak, heten pénzügyekben és a biztosítási szektorban, hat a kiskereskedelemben.

ai100.jpg

Ezek a vállalatok 2017 óta összesen 12 milliárd dollár befektetői támogatást kaptak, többen, például az önműködő autókkal foglalkozó Nuro vagy az előre betanított modelleket kínáló SambaNova Systems átlépték az egymilliárdos határt. 39-en viszonylag korai befektetői állapotban (Series B) vannak.

Az AI 100 startup telephelyei tíz országra redukálódnak. 73 az Egyesült Államokban, nyolc az Egyesült Királyságban, öt Kanadában található, ők az első három.

Sok cég a tavalyi listán is szerepelt, 2021 áprilisa óta hatmilliárd dollárt gyűjtöttek össze. Hat piaci értéke meghaladja az egymilliárdot, kilencet pedig vagy felvásároltak, vagy részvényeket ajánlottak fel.

A CBS Insights legújabb „MI állapota” beszámolójából 2022. első negyedévének fontos üzleti trendjei olvashatók ki.

Az MI-cégek (az összes startup, nemcsak a top 100) január és április között 15 milliárd dollárt gyűjtöttek össze, ami kevesebb, mint 2021 bármelyik negyedévében, viszont több mint az azt megelőző évek negyedéveiben volt. Ebből kilencmilliárdot amerikai, négyet ázsiai, a többit európai vállalkozások kapták.

A legtöbb befektetés az egészen korai (Series A) befektetői körben jutott nekik, míg a későbbiek (C és D) körök gyorsabban lezajlottak, mint 2018 óta bármikor.

Ebben a negyedévben 52 cégből távoztak a befektetők, lényegesen kevesebben, mint az előző háromban.

Ez a lista is bizonyítja, hogy a technológiai nagyágyúkon túl is sok az értékes MI-alkalmazás. Vállalkozók megtudhatják belőle, melyek a mostani legizgalmasabb szektorok – az egészségügy és a pénzügy a „kedvencek”, míg a raktár-automatizálás és a logisztika iránti érdeklődés fokozatosan nő.

Egyetlen szépséghiba, hogy a válogatás túlzottan USA-központú.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5417853539
süti beállítások módosítása