Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Egy olasz robot majdnem úgy farag márványszobrokat, mint Michelangelo

2023. január 12. - ferenck

A Robotor olasz startup robotja majdnem olyan jól farag carrarai márványból szobrokat, mint reneszánsz-kori elődei. Legalábbis a cégalapító Giacomo Massari úgy gondolja, hogy a gép által készített munkák szinte annyira míves darabok, mintha ember alkotta volna őket.

„Szerintem, mondjuk kilencvenkilenc százalék. Viszont pont az emberi érintés az, ami miatt a különbség fennáll. A maradék egy százalék nagyon fontos” – jelentette ki Massari.

michelangelo.jpg

Egy lépéssel tovább is ment. A robottechnológia nem lopja el emberek munkáját, hanem javít rajtuk – állítja. Elég merész gondolat, ha figyelembe vesszük, hogy a szobrászat többezer éves fejlődés eredményeként jutott el a mai szintig, illetve a reneszánsz vagy az antik világ mestereinek örökérvényű műveiig.

Igaz, azt is tudjuk, hogy a gépi evolúció – elvileg legalábbis – sokkal gyorsabb, mint a természetes.

michelangelo0.jpg

Az IL nevű szobrászrobot cinkötvözetből készült, közel négy méter magas behemót. Éjjel-nappal, megállás nélkül képes faragni a márványt, fejlesztői szerint forradalmi technológia.

Az anyag ma már akár extrém körülmények között is megmunkálható, átalakítható, korábban elképzelhetetlennek tartott komplex alkotások hozhatók létre belőle – állítja a fejlesztőcég.

A Robotor szerint „a szobrászat új korszakába lépünk. Ez a művészet már nem törött kövekről, vésőkről és porról, hanem szkennelésről, pontfelhőkről és designról szól” – teszik hozzá.

Nem mindenki örül a szobrászrobotnak, sőt, általában a művészi tevékenységet végző más robotoknak, mesterséges intelligenciának sem. Egyes alkotók szerint ezek a gépek pont a kézművességet, az évezredes hagyományok átörökítésével kialakult szaktudást ölik ki például a szobrászatból. Valami nagyon fontos, lényegbevágó vész oda hagyományos folyamatok új technológiákkal történő modernizálásakor – érvelnek.

„Elfelejtjük, hogyan dolgozzunk a kezünkkel. Remélem, hogy azért valamennyi szakmai ismeret és tudás mindig megmarad, viszont ahogy megyünk előre az időben, egyre nehezebb lesz megőrizni” – nyilatkozta Lorenzo Calcinai, a firenzei katedrális szobrásza.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr818023408
süti beállítások módosítása