Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Szerzői jogok illetik meg az alkotó mesterséges intelligenciákat?

2023. január 27. - ferenck

Stephen Thaler, a St. Louis-i (Missouri állam) Imagination Engines alapító-főmérnöke, ismert számítástudományi szakember január tizedikén Washington D.C.-ben, egy szövetségi bíróságon kérelmezte, hogy mesterségesintelligencia-rendszerét illessék meg az általa készített művészi alkotásokért járó szerzői jogok.

Egy tavaly júniusban megindított perben, tárgyalás előtti győzelem reményében, a fővárosi bíróságtól el szeretné érni az Egyesült Államok Szerzői Jogi Hivatala döntésének megsemmisítését, melynek értelmében kreatív munkákkal csak akkor járnak jogdíjak, ha ember az alkotó.

copyright.jpg

A témában ez az egyik első ügy, de a mesterségesintelligencia-alapú kreatív rendszerek, programok és alkalmazások, mint a ChatGPT, a DALL-E és a többiek gyors elterjedésével a jövőben rengeteg hasonló pereskedés, jogorvoslat várható.

Thaler ügyvédei szerint a probléma pénzügyi szempontból is fontos, míg egy-két éve ez nem volt még ennyire egyértelmű. Állításuk alapján a mesterséges intelligenciával létrehozott művészet védelme elősegítené a szerzői jogi törvény céljainak érvényesítését, és egy évtized múlva bizarrnak fog tűnni, hogy ezekért kell most pereskedni.

copyright0.jpg

A Szerzői Jogi Hivatal nem fogadja el az ügyvédek álláspontját.

Thaler a világ tizennyolc joghatóságánál külön-külön igyekszik elérni rendszere jogi védelmét, de eddig (USA, Egyesült Királyság, EU, Ausztrália) nem ért el eredményt. Egy brit bíróság márciusban tárgyalja az ügyet.

Már 2018-ban is szerzői jogi védelmet kért a Creativity Machine rendszere által generált „A Paradicsom új bejárata” képhez, amelynek alkotója a beadvány szerint a rendszer volt. A beadványt az érvényben lévő törvényre, bírósági precedensekre, a szervezet gyakorlatára és a humán alkotó hiányára hivatkozva, tavaly februárban utasította vissza a Szerzői Jogi Hivatal.

Thaler szerint a hivatal rosszul értelmezi a szerzői jogi törvényt, és a döntést idejétmúlt bírósági precedensek alapján hozták. A kreativitásra a hagyományok alapján romantikusan és emberközpontúan gondolnak – állítja.     

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6218033198
süti beállítások módosítása