Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Könnyekkel működhet az intelligens kontaktlencse

2023. szeptember 04. - ferenck

Ha a feltalálók valóban működőképes prototípussal állnak elő, egy intelligens kontaktlencsével útbaigazítást kaphatunk, értesítéseket láthatunk, és könnyen bemutatható más adatokat elemezhetünk. Ha ilyen lencsét viselünk, nem lesz szükségünk a nagyobb okosszemüvegre.

A lencse áramellátása viszont nagyon bonyolult. A kijelzők ugyan hihetetlen mértékben zsugorodtak, az elemek/akkumulátorok viszont lassabban, és ez óriási problémát jelent, mert egy intelligens kontaktlencsének az eszközt külső áramforráshoz kapcsoló vezetékre van szüksége. Sem a vezeték, sem a külső áramforrás nem praktikus, nem felhasználóbarát.

kontaktlencse.jpg  

Szingapúri kutatók viszont egészen pirinyó, mikrométer-szélességű – sőt, annál is vékonyabb – elemmel álltak elő. Különlegessége, hogy emberi könnyekből kinyert energiát tárolva működtethet majd intelligens kontaktlencséket.

A fejlesztők egyszerű kérdéssel kezdték: működtethetők-e ezek a lencsék könnyel újratöltött elemekkel.

kontaktlencse0.jpg

Az új elem csak glükózt és vizet használ elektromosság előállításához. Emberi használathoz mindkettő biztonságos, és a hagyományos elemekkel összehasonlítva, használat utáni leselejtezés kevésbé károsítja a környezetet.

Biokompatibilis anyagokból készült, glükóz-alapú bevonata nátrium- és kloridionokkal kapcsolatba lépve termel áramot, működtet áramkört.

Ez a két elem az emberi könnyben is megtalálható, így az elem szervezetünk természetes forrásaival tölthető.

Szimulált szemmel végzett kísérletben az elem 201 mikrowatt maximális teljesítmény mellett, 45 mikroamper áramot termelt, ennyi pedig elegendő egy intelligens kontaktlencséhez. Az elegáns megoldással kiiktatható a körülményes és nem is mutatós vezetékes töltés.

A vezeték nélküli energiaátvitel és a szuperkondenzátorok ugyan nagy teljesítményűek, integrálásuk viszont a lencse mérete miatt komoly kihívás. A kutatásból viszont egyértelműen kiderült hogy elem és bioüzemanyag-cella egyetlen alkatrészbe rendezésével, az elem töltése vezetékes vagy vezeték nélküli alkatrész nélkül is megoldható, tehát nincs szükség pluszhelyre.

A technológián van mit finomítani, mert az elemet csak kétszázszor lehet feltölteni, kisütni. A kutatók mindenesetre már együttműködnek intelligens kontaktlencse-fejlesztőkkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7618204693
süti beállítások módosítása