Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Hetvenöt százalékkal csökkenti a szorongást egy alakváltó labda

2023. szeptember 27. - ferenck

„Fizikai műtárgy a jólét támogatásához” (PAWS) a neve az angliai Bath Egyetem informatikusa, Alexz Farrall fejlesztésének, egy alakváltó labdának. A relaxációs célú, „okos” játékszerrel személyesebbé tehető a lélegzés, így pedig sokat segít a szorongás csökkentésében. (Jóléten ezúttal ne gazdagságot értsünk, hanem, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.)

A felhasználó be- és kilégzésekor a labda kitágul és összehúzódik. Szó szerint kézzel foghatóan jeleníti meg a légzésünket, arra inspirálva, hogy az elménkre összpontosítsunk, és szabályozzuk az érzelmeinket.

labda.jpg

Farrall szerint a lélegzés fizikai formájával a labda erősíti az öntudatosságot, az elkötelezettséget, megalapozza, jobbra fordítja mentális egészségünket. Személyre szabott, lebilincselő élményt nyújt, és mindenki számára hozzáférhető.

Légzőgyakorlatokkal régóta igyekeznek kezelni a szorongást, elősegíteni a jó mentális egészséget. Gyakran alkalmazzák kognitív és másfajta viselkedésterápiáknál. Az eredmény viszont nem mindig annyira pozitív, mint amennyire lehetne. A résztvevők gondolatai gyakran elkalandoznak, nem koncentrálnak eléggé.

Ötvennyolc önkéntessel végzett teszteken a labdát egy meditációs app hangsávjával együtt használták, és hasznosnak tartották, hogy fizikai formában „látják és érzik” lélegzésüket.

A Bath Egyetem fejlesztőcsapata szerint szorongásuk átlagosan hetvenöt százalékkal csökkent, ötvenhat százalékuk pedig védettebbnek érezte magát az aggodalomra okot adó gondolatokkal szemben. A csak a hangot hallgatóknál harmincegy százalék volt a szorongás-csökkenés, ami a labda pozitív hatását jelzi.

Szintén bíztató jel, hogy a labdát és a meditációs hangot egyszerre használók pulzusszáma a stresszel szembeni jobb ellenállást és az érzelmek hatékonyabb szabályozását jelző nagyobb változatosságot mutatott.

A PAWS egyelőre nem felhasználóbarát. A használóval mellkas-pánt segítségével kommunikál, és a beállítás is bonyolult. Ha a jövőben egyszerűsítik, bárki kényelmesen gyakorolhat vele.             

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3518211221
süti beállítások módosítása