Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Egy új eszköz test nélkül is órákig életben tartja az agyat

2023. december 07. - ferenck

A Texasi Egyetem Délnyugati Orvosi Központjában, Dallasban szokatlan, erősen bizarr tudományos kísérletet végeztek: arra találtak ki módszert, hogy a testtel összeköttetésben nem álló agy hogyan maradhat életben és működhet még órákon át.

A kutatók megszakították két sertés feje és teste közötti kapcsolatokat. Az agyakat különleges eszközhöz (testen kívüli, lüktető keringéskontroll, EPCC) csatlakoztatták. A gép folyamatosan pumpálja a vért az agyon keresztül, utánozva a természetes áramlást, amikor összeköttetésben áll a test többi részével.

agy.jpg

A horrorfilmbe illő kísérlettel az agyat az azt befolyásoló többi testfunkciótól függetlenül akarták tanulmányozni, de a rendszer a maiaknál jobban megtervezett kardiopulmonáris bypasshoz vezethet – utóbbi folyamat során műtét alatt gépek veszik át szívünk és tüdőnk funkcióit.

„Az új módszerrel kutatók a testtől függetlenül összpontosíthatnak az agyra, lehetővé téve fiziológiai kérdések korábban soha nem látott módon történő megválaszolását” – nyilatkozta a kutatást vezető Juan Pascual.

A kutatócsoport altatásban tartotta a két sertést, monitorokhoz csatlakoztatták őket, hogy nyomon kövessék az életfunkciókat. Ezután felvágták a koponyájukat, elektródákat helyeztek az agyakra, elvágták az azokat a test összes többi részével összekötő artériákat, majd rákapcsolták a komplex csőrendszer és szivattyú EPCC-re, amelyet az agy természetes véráramának utánzására tervezett szoftver irányít.

A megszakadt kapcsolatok ellenére a kutatók öt órán keresztül normális állapotban tudták tartani az agyak funkcióit. Az eredmény orvosi szempontból bámulatos, ugyanakkor ismét felveti az állatkísérletekkel kapcsolatot morális és szabályozási kérdéseket: meddig tarthatók fenn, mikorra készülnek el az azokat helyettesítő technológiák?

Többek között a vércukor agyra gyakorolt hatását tanulmányozták úgy, hogy a folyamatokat elvileg megváltoztatható minden más mechanizmust nem kellett figyelembe venniük.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3918264961
süti beállítások módosítása