Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Jeff Bezos világűr-terve alapján billiók élnének hengeralakú űrállomásokban

2024. január 10. - ferenck

Az Amazon alapítója és a Blue Origin vezérigazgatója, Jeff Bezos szerint egy szép napon valamennyien a naprendszer távoli pontjain lebegő, hengeralakú masszív űrállomások belsejében élhetünk.

Ezeket az elképesztő embertömegnek otthont adó lakóhelyeket Gerard K. O’Neil (1927-1992) amerikai sci-fi író, fizikus és űraktivista vázolta fel először még az 1970-es években. Bezos pedig azt szeretné látni, ha billiónyi ember élne a naprendszer messzi részein.

bezos.jpg

„Ha billióan vagyunk, bármikor lesz közöttünk ezer Mozart és ezer Einstein” – nyilatkozta Lex Fridman podcasternek.

Az elképzelés kizárólag óriásméretű űrállomásokkal valósítható meg, mert a planetáris felületek túl kicsik Bezos szerint.

bezos0.jpg

A világűr birtokbavételét teljesen másképp képzeli, mint a saját bevallása szerint az emberiség multiplanetárissá alakításán is dolgozó, a Marson és más bolygókon városok alapítását felvető Elon Musk. A Föld jövője kijózanítóbb nála – bolygónk nyaralóközponttá válna: felpattanunk majd egy űrjárgányra, és ugyanúgy meglátogatjuk, mint ma a nemzeti parkokat.

A jövő emberei választhatnak: vagy egy „Amazon O’Neil” kolóniában élnek, vagy visszatérnek a Földre. Bezos egyébként a mesterséges intelligencia holnapját illetően is optimista, Muskról pedig azt mondta, hogy jó vezető, de nem ismeri eléggé.

Az űrállomásokon való élet a pesszimista forgatókönyv alapján is megvalósulhat – ha a klímaváltozás klímakatasztrófába megy át, ezek a telepek lehetnek az emberiség új lakóhelyei, menedékhelyei.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8618285233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása