Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A földönkívülek tudhatnak a létezésünkről

2023. november 20. - ferenck

Hiába teszünk meg mindent azért, hogy az ég kémlelése közben földönkívüli életet fedezzünk fel, eddigi próbálkozásainkat nem koronázta siker.

Tudósok több elméletet dolgoztak ki az alienekről, 1950-ben Enrico Fermi híres paradoxonjában fogalmazta meg: ellentmondás van a földönkívüli civilizációk létezésének magasra becsült valószínűsége és a létezésükre utaló bizonyítékok hiánya között.

aliens_1.jpg

A paradoxon viszont a feje tetejére állítható: talán rosszul közelítjük meg a kérdést, mert egyes csillagászok szerint az idegenek már észrevettek minket, miközben mi még mindig semmit nem tudunk róluk.

Ha ugyanis létezik intelligens földönkívüli élet, nem okozna neki különösebb nehézséget, hogy észlelje az emberi kultúrát. Több mint egy évszázada nagy mennyiségben küldünk jól észlelhető rádiójeleket az űrbe. Ez (a jól észlelhetőség) különösen 1900 és a második világháború közötti időszakra volt érvényes, amikor a rádióknak a viszonylag primitív készülékek miatt nagyon erős jeleket kellett kibocsátaniuk.

aliens0_1.jpg

A naprendszerben és azon túl keringő számos űrhajó mindegyike rendelkezik saját jeladóvevő készülékkel. Howard Isaacson, a Berkeley Kaliforniai Egyetem csillagásza kiszámolta, hogy a Voyager szondák útjuk során, 2300-ig több mint ezer csillagot értesítenek a létezésünkről.

A jel mindenképpen mesterségesnek tűnne – hangsúlyozza, és nyolc év alatt a legközelebbi csillagnak bőven lenne ideje üzenetünk fogadására, megválaszolására, de semmi nem történik.

Túl a rádióüzeneteken, az eget hozzánk hasonló technológiákkal fürkésző alien csillagászok is észrevehettek minket. A Föld légkörét is elemezhetik, és láthatják a folyékony óceánokat, ahol adottak az élet feltételei.

Mások szerint a városi fények nátriumkibocsátásából, fejlett civilizációk árulkodó jeléből vagy – a földönkívülieket kutató SETI tudósai vélik így – a légszennyezésből szintén felfigyelhettek ránk.

A sci-fi irodalomban és filmekben mindenesetre régóta szerepelnek földönkívüliek, földi látogatásuk általában katasztrofális következményekkel jár. Több tudós figyelmeztet is: a kockázatok elkerüléséért, aktívan tegyünk valamit azért, hogy ne vegyék észre a civilizációnkat.

De lehet, hogy túl késő van, mert már láttak minket, viszont úgy döntöttek, hogy létezésüket nem teszik nyilvánossá előttünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2618248589
süti beállítások módosítása