Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Ilyen lakóépületek lesznek a Holdon

2023. december 18. - ferenck

Az Olasz Űrügynökség (ASI) összeállt a francia Thales Alenia Space űr startuppal, hogy többrendeltetésű épületfélét tervezzenek a Holdra. Munkájuk lehet az első, embereknek folyamatos lakhatást biztosító környezet az égitest felszínén.

A projekt is jelzi, hogy az űripar egyre fontosabb, másrészt a tervek szerint a NASA 2025-ben, az Artemis program keretében küld asztronautákat a Holdra, és valamikor a 2030-as években őket követheti a permanens lakóépület – ha minden az elképzelések szerint megy.

hold.jpg

Tervekben persze eddig sem volt hiány, mert egy csomó makettet, videót láthattunk már arról, hogy hogyan is képzeljük el az ottani lakhatást. A mostani projekt viszont komolyabbnak tűnik a gyakran tudományos-fantasztikumba hajló elődöknél.

A Thales Alenia Space november második felében jelentette be, hogy az első állandó „előretolt állásra” vonatkozó szerződést írt alá az ASI-val.

hold0.jpg

Van min dolgozniuk, mert a holdfelszíni lakhelynek nemcsak a nyomást elviselő környezetet kell biztosítania az űrhajósok számára, hanem meg kell védenie őket a káros sugárzásoktól és a lehetséges mikrometeor-záporoktól is.

A cég eléggé elnagyoltan beszél a végső kialakításról, viszont a grafika alapján az épület hengerformájú lesz, és napelemekkel szerelik majd fel. Csuklós lábak akadályozzák meg, hogy felboruljon.

Kérdés persze, hogy elkészül-e valaha, laknak-e majd benne. A NASA első tesztjén mindenesetre átment, tehát a javasolt élőhely megfelel az űrügynökség bizonyos elvárásainak. Az ASI ugyanis 2020-ban közös szándéknyilatkozatot írt alá a NASA Artemis programjának vezetőségével: kölcsönösen dolgoznak a Hold felderítésén, kiemelt figyelmet szentelve az égitestre visszatérő emberekre.

Mielőtt a lakóhely hivatalosan is az Artemis részévé válik, a NASA 2024 eleji, következő tesztjén is zöld fényt kell kapnia. Ez lesz a kulcs, amellyel a kritikus technológiai terv és a modulfejlesztés újabb szakasza kezdődik, aztán majd meglátjuk, hogy a Holdon hosszabb ideig tartózkodó űrhajósok ilyesmire számítanak, vagy sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4418270809
süti beállítások módosítása