Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Chipháború: az USA megtiltotta az Intelnek és a Qualcommnak, hogy chipeket adjon el a Huaweinek

2024. május 17. - ferenck

Miután Joe Biden ebben a hónapban aláírta a TikTok kitiltásáról szóló törvényt – amennyiben a videó applikációt a kínai anyacég nem adja el –, újabb korlátozással folytatódik az Egyesült Államok és a Kínai Népköztársaság között évek óta tartó chipháború. Az USA kormánya a napokban ugyanis bejelentette, hogy visszavon egyes amerikai cégeknek adott engedélyeket, amelyek értelmében az országban készült chipeket értékesíthettek a kínai technológiai nagyágyú Huaweinek.

A Kereskedelmi Minisztérium nem pontosította, milyen engedélyeket vont meg, ám a chipgyártásban kulcsszereplőnek számító Intel és Qualcomm pontosította: néhány export licencükről van szó. A Huawei egyelőre nem reagált.

huawei.jpg

Az ellenségeskedés 2019-ben, Donald Trump elnöksége alatt kezdődött, amikor az USA korlátozta a „listázott” Huaweinek eladható technológiákat. Az amerikai vezetés a nagyvállalat és a kínai hadsereg közötti kapcsolatokkal indokolta a döntést. Egyes vállalatok, köztük az Intel és a Qualcomm engedményeket kaptak, így ők üzletelhettek a kínai vállalattal.

Amerikai cégeknek kormányengedélyre van szükségük egyes technológiájuk exportjához vagy transzferéhez. A kormány különösen attól tart, hogy a kínai hadsereg használhatja ezeket a technológiákat. Amikor az Intel és a Qualcomm megkapta a licencet, annyi volt a kikötés, hogy a termékek ne kapcsolódjanak az 5G-hez.

A kínai kormány – a külügyminisztérium – elítélte Washington az ország vállalatai ellen irányuló lépését. Szerintük túlzásba viszik a nemzeti biztonság kérdését, és visszaélnek az export kontrollálásával, amellyel indoklás nélkül büntetnek kínai cégeket.

Egyes amerikai döntéshozók a Huawei MateBook X Pro laptop piaci bevezetését követően bírálták a Biden-adminisztrációt. Republikánus kongresszusi képviselők szerint a mostani lépésre sem került volna sor az ő nyomásgyakorlásuk nélkül.

A Huaweit súlyosan érintették az Egyesült Államok kereskedelmi korlátozásai, de az utóbbi időben úgy tűnt, hogy visszatérnek a korábbi szintre. Különösen a Mate 60 Pro okostelefon augusztusi piaci bevezetését követően hihettük, mert akkor ismét beindulni látszott a szekér, aztán az USA mostani döntésének következményeként, lehet, hogy mégsem.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4718402333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása