Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Jön a chipokalipszis?

2022. november 02. - ferenck

Fejlett mesterségesintelligencia-megoldásokhoz fejlett hardver kell. De mi történik akkor, ha a csúcskategóriás MI-chipek globális beszállítói lánca elakad?

A legtöbb fejlett MI-processzort Tajvanon gyártják, és a sziget és a Kínai Népköztársaság közötti feszültség nő. Szinte minden chipet az USA-ban terveznek, és az USA nemrég törvényekkel blokkolta, hogy Kína hozzájuk férjen. Ez a lépés arra ösztönözheti Pekinget, hogy elvágja az amerikaiak hozzáférését a tajvani gyártókapacitáshoz.

Esetleges katonai lépések az emberiség és az MI fejlődése szempontjából is tragédiát jelentenének. Egyelőre nem tartunk itt, de a chipháború elkezdődött, és ha a feszültség csökken is, más okok is akadályozhatják a gyártást. A Covid-19 miatti lezárások eddig is rossz hatással voltak rá, és mi történik akkor, ha például Tajvanban aszály, Malajziában pedig árvíz lesz?

chips.jpg

Az USA és Kína egyaránt saját beszállítói láncot akar a fejlett chipekhez. Az egyszámjegyű nanométer-egységben mért áramkörök gyártása azonban rendkívül nehéz és drága, és semmi garancia nincs arra, hogy bármelyik félnek sikerülni fog.

Kína a 2014-ben, a félvezetőipari dominanciáról megfogalmazott tervet igyekszik megvalósítani. Sokat áldoztak a hazai félvezetőipar fellendítésére, amit az amerikai szankciók nyíltan veszélyeztetnek.

Az amerikai gyártóknak az ország területén történő gyárak építéséért adókedvezményt ígérő augusztusi törvények egyértelműen az otthoni gyártás és kutatásfejlesztés ösztönzését szolgálják. A piacvezető Nvidiával szemben lemaradásban lévő Intel nemrég két gyárat alapított is Ohio államban.

Mindeközben a legfejlettebb termékeket előállító gyártók az Egyesült Államokba tartanak. A világelső Tajvani Félvezetőgyártó Társaság 12 milliárd dolláros üzemet épít Arizonában, ahol 2024-ben indulhat el a gyártás. A szintén élenjáró Samsung Texasban épít 17 milliárd dolláros létesítményt.

Ha viszont a chipokalipszis bekövetkezik, a nemzetközi mesterségesintelligencia-fejlesztő közösségnek ügyesen kell kihasználnia a régebbi félvezető-technológiát, big data helyett small datát, adatközpontú MI-központokat, hatékony modellarchitektúrákat. Növekvő polarizáció mellett kell fokozniuk a nemzetközi együttműködést.

Mindezek fényében úgy tűnik, hogy egy rövid ideig tartó chiphiány a világ két szuperhatalma közötti konfliktus legkedvezőbb forgatókönyve.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4517966366
süti beállítások módosítása