Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Hogyan játsszák ki kínai vállalatok az amerikai chiptilalmat?

2023. április 04. - ferenck

Tavaly októberben az amerikai adminisztráció megtiltotta az ország vállalatainak, állampolgárainak, állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldieknek és a felsoroltak külföldi kereskedelmi partnereinek nagykapacitású és gyors chipek, elsősorban az Nvidia A100-ának, valamint a félvezetőgyártásban használt felszerelések és szoftverek kínai eladását. Japán és Hollandia 2023 januárjában hasonló korlátozó intézkedéseket hozott.

Az USA tiltása az MI-technológiák gyors fejlődése és a geopolitikai instabilitás növekedése közben történt. Mivel nincsenek helyi alternatívák, kínai vállalatok a rendelkezések megkerülésével, kijátszásával próbálkoznak, míg az ország vezetése a saját chipgyártásba történő nagyobb befektetésekkel reagált az embargóra, 143 milliárd dollárt pumpálnak félvezető-iparukba. A Covid-19 év eleji újjáéledésével viszont csökkent a beruházások üteme.

chips_1.jpg

Mint ahogy ilyen esetekben lenni szokott, a korlátozások híre bejelentésük előtt eljutott a kínai vállalatokhoz, és fel is halmoztak egy csomó chipet. A törvények ráadásul nem tiltják meg kínai felhasználóknak az érintett hardverekhez utat nyitó felhőszolgáltatásokat, a másik lehetőséget pedig a más országokban bejelentett, ottani székhellyel rendelkező fedőcégek jelentik.

Az amerikai kormány korábban is megtiltotta egyes kínai cégeknek csúcstechnológiás berendezések vásárlását, ők viszont alternatív forrásútvonalakat alakítottak ki.

chips0.jpg

A sanghaji AI-Galaxy felhőszámítás-szolgáltató a tiltás előtt beszerzett chipeket, köztük az Nvidia A100-ból is nyolcat. Darabonkénti egyórás használatért tíz dollárt kérnek. Az amerikai tiltólistán 2019 óta szereplő, hangfelismeréssel foglalkozó iFlytek más cégeknek fizet az A100-hoz való hozzáférésért. A szintén 2019 óta letiltott, arcfelismerésben érintett SenseTime amerikai törvények által érintetlen leányvállalatain keresztül vásárol tiltott hardvert. Szerintük ez megfelel a nemzetközi kereskedelmi szabályozásnak.

Egy meg nem nevezett amerikai vállalat a számítási felhőn keresztül kínált kínai cégeknek hozzáférést az A100-hoz. Ügyvédeik szerint az exporttilalom nem vonatkozik a számítási felhőre. Egy, a szintén A100 hozzáférést kínáló senzseni felhőszolgáltató vezetője elmondta, hogy nagyon sok ügyfél kereste meg fedőcégen keresztül.

Az amerikai adminisztráció nyilván szigorítani fog a törvényeken, de biztosak lehetünk, hogy a leleményes kínai cégek is meg fogják találni a kiskapukat, újabb lehetőségeket a még újabb tilalmak kijátszására.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr318090922
süti beállítások módosítása