Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A big data megmondja a melegebb klíma ökoszisztémára gyakorolt hatását

2018. március 23. - ferenck

Andrew Richardson az Észak-arizonai Egyetem tanára hatalmas digitáliskamera-hálózatot hozott létre, amellyel többmillió képet készítenek a növényzet évszakonkénti változásairól. A PhenoCam hálózat Richardson, a New Hampshire (UNH) és a Boston (BU) egyetem kutatói közötti több mint tízéves együttműködés eredménye, kontinensszinten hivatott fenológiai jelenségeket vizsgálni. (A fenológia a növények és az állatok fejlődésének szakaszait megfigyelő tudományterület.)

A fenológia határozza meg a növények életciklusában bekövetkező évszakonkénti eseményeket (bimbózás, rügyezés, virágzás, elhervadás stb.). Mivel nagyon érzékeny a klímaváltozásra, fontos jelzéseket ad az ökoszisztémában végbemenő folyamatok megértéséhez. Az 1970-es évek óta a tavasz korábbi kezdete és az ősz későbbi vége kitüntetett szerepet játszik a fenológiai vizsgálatokban. A hosszabb növekedési szakasszal nagyobb mértékű a növények fotoszintézise, és így az ökoszisztéma termelékenysége is nő. A folyamat hatással van az atmoszférában lévő széndioxid mennyiségére.

bigdata_melegebbklima.jpg

A fenológiai jelenségek vizsgálatára használt eddigi módszerek sajnos sokat hibáztak. A PhenoCam ezen hivatott változtatni.

Richardson és társai 2006-ban kezdték el az adatgyűjtést, hálózatuk most 400 kamerából áll – Alaszkától Floridáig, Hawaiitól az északkeleti Maine államig mindenhol rögzítenek képeket, amelyeket naponta legalább egyszer, de egyes esetekben 15 percenként automatikusan feltöltenek a hálózat szerverére.

bigdata_melegebbklima0.jpg

A PhenoCam folyamatosan dolgozik, bármikor lehetővé teszi a megfigyelt növényzet fenológiai állapotának tanulmányozását. A hálózat műholdas, távérzékelőkkel rögzített adatok elemzésére is alkalmas. Nagyon hasznos földmodellek kiértékeléséhez, tanulmányozhatóvá teszi a klímaváltozás ökoszisztémákra gyakorolt hatását, remek alap kontinensléptékű előrejelzésekhez.

A 2015 végéig összegyűjtött mintegy 15 millió kép – 6 terabájt tárterület – feldolgozásához egyértelműen bigdata-megoldásokra volt szükség. Az elmúlt két esztendőben az archívum mérete megduplázódott, a tartalmat pedig bárki megtekintheti. Richardson és társai minden érdeklődő kutatót, szakértőt a kezdeményezéshez való csatlakozásra bíztatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8313766652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása