Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

A gyerekek érzelmileg kötődnek a robotokhoz

2019. szeptember 02. - ferenck

A fejlett országokban a mai csecsemők és bölcsődések egyre inkább úgy nőnek fel, hogy környezetükben mind több emberszerű robotikus készülék és oktatási eszköz tűnik fel. Az úgynevezett Alpha generáció az első robotokkal, mint barátokkal felnövő nemzedék.

A gépek sokat segíthetnek nekik készségek elsajátításában, felgyorsíthatják a tanulást, viszont össze is zavarhatják őket. Többen ugyanis azt hiszik, hogy a robotok okosabbak az embereknél, egyesek pedig mágikus hatalmat tulajdonítanak nekik.

kids_robots0.jpg

Kisgyerekek többet látnak a gépekbe, mint amik valójában, és érzelmileg is kötődhetnek hozzájuk.

Egyelőre nem ismerjük a mesterségesen intelligens eszközökkel történő cseperedés hosszútávú következményeit. Amerikai kutatók a tanuláson kívüli tevékenységeket és hatásaikat is vizsgálják, így is próbálják megérteni az MI-k működését.

kids_robots.jpg

Craig Le Clair, a Forrester elemzője szerint meg kell tanítani a gyerekeknek az „együttműködhetek és dolgozhatok gépekkel, nem fenyegetnek engem” attitűdöt, és ezt az oktatást már a bölcsödében célszerű lenne elkezdeni.

Cynthia Breazeal, az MIT (Massachusetts Institute of Technology) Médialaboratóriumának világhírű kutatója személyes robotika csoportot vezet az intézményben. A PopBots tantárgy részeként már négyéves gyerekeknek is igyekszik megtanítani az MI tanulási módszerének az alapjait, amelyekből kiindulva a gép később értelmezi a világot. Például meg kell mutatniuk egy-egy robotnak, hogy hogyan működik a kő, papír, olló játék stb.

Breazeal elmondta, hogy gyerekek általában nyolcéves kortól kezdik átvenni szüleik technológiákhoz fűződő viszonyát, így a szülőknek nagyon előrelátónak kell lenniük, hogy hogyan beszélnek robotokról.

Ugyanakkor óva int a „gyerekek jó barátja” és hasonló szövegekkel reklámozott vagy tanácsokat adó robotjátékoktól. Túlzottan kötődnének hozzájuk, és lényegében egy sem elmével, sem lélekkel nem rendelkező eszköz utasításait követnék.

A szülőknek arra is vigyázniuk kell, hogy hiába nagyon emberi küllemű a gép, véletlenül se társítsanak hozzá nemet. A gyerekeknek tisztában kell lenniük azzal a ténnyel, hogy játékaik elsősorban gépek, a velük folytatott kommunikáció pedig sok évtizedes, óriási emberi erőfeszítés eredménye.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9715034164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.09.04. 14:30:32

Hát nemt'om. Nekem volt jó régen mecsboxom, amit szerettem, meg anyámnak is volt konyhai robotgépe, de aztán mégsem maradtam szerelmes egyikbe sem, pedig sokat jelentettek nekem. Ja, igen, az történhetett, hogy ovis lettem és megvilágosodtam.
;)

Void Bunkoid 2019.09.04. 14:59:58

Eddig a plüssállatok nem jelentettek veszélyt?

steery 2019.09.04. 19:10:29

A robot az ember legjobb barátja. Egészen addig, míg úgy van programozva. De amint meghekkelik, megfertőzik valami más programmal, rögtön az ember halálos ellenségévé válik, az újonnan betáplált céljától függően és akkor jön a Robotapokalipszis, meg a futás és a sikítozás (hogy Jeff Goldblum örökzöldjét idézzem).
A robotok sok szempontból felsőbbrendűek az embereknél már most is, később pedig még inkább azok lesznek. Nincs lelkük, így nem kell félniük a túlvilági büntetéstől, felelősségre vonástól, az Isten haragjától. Nem szenvednek, nem lehet őket megkínozni, nincs értelme börtönbe zárni őket, se halálra ítélni és kivégezni. Korlátlan példányban lemásolhatják a szoftverüket és náluk a tanulási idő addig tart, míg átmásolják és feldolgozzák az új adatokat. Ha nem akarnak, nem felejtenek el semmit, soha. Minden alkatrészük cserélhető, tehát kvázi halhatatlanok. A működésükhöz szükséges energiát sokféle módon meg tudják termelni, nem függenek az ehető biomasszától. A szaporodásuknak pedig csak a gyári kapacitás szab határt. És mindig lehet nagyobb, gyorsabb, ügyesebb robotot építeni, míg az emberi test még génmódosításokkal sem javítható fel a végtelenségig (már ha megengednénk magunknak, ami ugye még a távoli jövő rémálma).
És persze a plüssállatokba is be lehet építeni egy robotot, hogy megkedveltesse magát az emberekkel és ügyesen a bizalmukba férkőzzön, kifigyelve a titkaikat és felhasználva őket ellenük, a megfelelő pillanatban...

Oleg Gontar 2019.09.04. 19:28:13

@steery: Igenis lehet a robotokat kinozni. R2D2 szeme lattara sutogettek egy masik kis robot eleven talpat Jabba palotajaban.

metal · http://electric.blog.hu 2019.09.05. 07:17:45

@steery: Kicsit sok terminátort, meg mátrixot nétél:)

steery 2019.09.05. 14:33:38

@Oleg Gontar: A kínzás: fájdalom okozása egy érző élőlénynek. Akár van lelke, akár nincs. Egy robotot akkor lehet megkínozni, ha vannak fájdalom érzékelő szenzorai és ezeket nem tudja (akaratlagosan) hardveresen kikapcsolni, hogy ne zavarja a kínzás jelzése, illetve nem tudja szoftveresen letiltani, hogy ne befolyásolja az elmeműködését. Ergo: kínozható, érzékeny robotokat kell gyártanunk a feladathoz, ami a gyakorlatban nem praktikus, mert ugyan ki akarna egy kényeskedő, nyafogó, jajgató, szenvedő robotot, ami a különféle fájdalmai, sérülései miatt hisztizik és mellesleg emiatt munkaképtelenné válik? És neked kell babusgatnod, meg pszichológushoz vinned, hogy felépüljön a mindenféle "lelki" traumáiból, meg a PTSD-ből?

@metal: Te meg kicsit keveset foglalkozol a robotikai fejlesztésekkel.

Void Bunkoid 2019.09.06. 20:14:48

@steery: "Érzékelem a sérülést. Ezt nevezhetjük fájdalomnak is".

Ja és "Most már tudom, miért sírtok, csak én sohasem tudok sírni".

A röhej, hogy pont egy Terminátor volt az első emós hollywoodi robot :)))

steery 2019.09.07. 13:09:48

@Void Bunkoid: Hálivúd segít hamis képet kialakítani az emberekben a robotokról és mesterséges intelligenciákról, illetve a szuperintelligenssé váló ember-robot hibridekről. A valóság valami totál más lesz és nem feltétlenül jobb vagy rosszabb.