Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A kínai dolgozók 88 százaléka robotfőnököt szeretne

2019. október 21. - ferenck

Sok előrejelzés szerint a mesterséges intelligencia lehet minden idők egyik legnagyobb munkahely-felszámolója. Pro és kontra számos elemzés, felmérés jelent meg a témáról, egyesek félelemmel, mások komoly elvárásokkal, derűvel várják az MI-k, robotok korát.

Két amerikai cég, az Oracle és a Future Workplace (Jövőbeli Munkahely) friss felmérése alapján a kínai dolgozók tetemes többsége az utóbbiak közé tartozik. Az ipari szektoroknak mindenesetre bizakodásra ad okot, hogy a megkérdezettek 88 százaléka inkább bízik a jövőt jelentő robotokban, mint mai humán főnökeikben. (Éles a kontraszt a britek 54 és az amerikaiak 57 százalékával.)

china_robot1.jpg

A tíz országra kiterjedő felmérésben Kína jócskán az átlag felett áll. Átlagosan ugyanis, ha főnökről van szó, a dolgozók kb. kétharmada bízna meg jobban mesterséges intelligenciákban, mint emberekben.

Még meglepőbb, hogy Kína nem is az első, hanem második a 89 százalékot produkáló India mögött.

A megkérdezettek szerint az MI munkaütemezésben, elfogultság nélküli infók átadásában és döntéshozásban egyaránt jobb a Homo sapiensnél. Ötből négy gondolja, hogy a robotok a legtöbb dolgot jobban kezelik, mint ember főnökeik.

china_robot2.jpg

„Az MI nemcsak dolgozók és főnökök kapcsolatát, hanem a menedzserek mesterséges intelligencia által vezérelt munkahelyen betöltött szerepét is újraértelmezi. Akkor maradnak fontosak, ha arra összpontosítanak, hogy emberiek legyenek, és agybéli puha képességeiket érvényesítsék, míg a technikát és a rutinfeladatokat ráhagyják a robotokra” – nyilatkozta Dan Schawbel, a Future Workplace kutatásigazgatója.

A júliusban és augusztusban online végzett felmérésben tíz ország 8370 dolgozója, főnöke és emberi erőforrás szakértője vett részt. Senki nem beszélt arról, hogy az anyag mennyire reprezentatív, a 800 milliós kínai munkaerőből viszont csak ezret kérdeztek meg.

Az interjúalanyok kb. fele munkájában napi szinten használ valamilyen MI-megoldást, ami a tavalyi 32 százalékhoz képest komoly előrelépés. Kétharmaduk optimista a robot munkatársakkal kapcsolatban, kifejezetten örülnek nekik, egyharmaduk pedig „egyszerűen „szeretet- és örömtelinek” nevezte kapcsolatát az MI-kkel.

A kínai számok visszajelzések is egyben. Emergens technológiák, például az MI, a dolgok internete (IoT) és a robotika állnak a 2025-re a világ vezető gyártó nagyhatalma címre törő hatalmas ország iparfejlesztési terveinek fókuszában.

A földkerekség második gazdasága már most az okostelefonok és az autók legnagyobb piaca, náluk van a legtöbb internet-felhasználó, és valószínűleg övék lesz a legkiterjedtebb 5G mobil infrastruktúra is.

A Made in China 2025 terv megtízszerezné a helyi ipari robotok számát, azaz kb. 1,8 millió egység dolgozna. A gépek 70 százalékát helyben készítenék (ma csak a felüket állítják elő otthon).

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5315236752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása