Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Robotkutyák partiznak egy japán kávéházban

2020. január 21. - ferenck

A tokiói Pingvin Kávézó minden vasárnap korán nyit, hogy szokatlan látogatókat fogadjon: robotkutyákat és tulajdonosaikat. A stílszerűen a Sony kultikus gépállatáról Aibo Világnak nevezett, 2018 novemberében indult, hetente megrendezésre kerülő esemény a jövőt vetíti előre – állatbarátok akár mechanikus házikedvencek mellett is dönthetnek húsvér kutyusok, cicák stb. helyett…

Nobuhiro Futaba, a kávéház tulajdonosa néhány hónappal az első rendezvény előtt vette meg saját Aiboját.

robotkutyak0.jpg

A BuzzFeed részletesen beszámolt egy találkozóról, amelyen két robotkutya születésnapját ünnepelték meg. Annyi érdeklődő gyűlt össze, hogy a saját gépállat nélkül érkezők be sem fértek.

Amikor a jelenlevőket arról faggatták, miért választották Aibot, és miért nem igazi kutyát, többféle válasz hangzott el: nincs elég tér, túl hosszú a munkaidő, többen pedig egyszerűen attól tartottak, hogy a rendszeres kutyaugatás zavarná a szomszédokat.

robotkutyak1.jpg

A változatosság ellenére egy speciális válasz volt a leggyakoribb: a tulajdonosok el akarják kerülni imádott kutyusuk halálát, mert talán nem is tudnának mit kezdeni vele. Mechanikus kedvencüket „valóban” imádják.

„Összetörne a szívem, ha még egy kutyám meghalna” nyilatkozta az egyik résztvevő nő.

Mivel imádata tárgya immáron egy robotkutya, nem kell félnie az állat halálától, nem kell szenvednie elvesztése miatt.

Az Aibo Világ jól szemlélteti az amerikai (és a nyugati) techvilág és a japán közti különbségeket. Az Egyesült Államokban, a precíziós sebészettől a vezető nélküli autóig, a mesterséges intelligencia mindenhol jelen van, viszont senki nem akar csak azért tartani egy gépkutyát, hogy társasága legyen.

A nyugati világban kényelmesen érezzük magunkat, ha Sirinek vagy Alexának (az Apple, illetve az Amazon digitális asszisztensének) adunk utasításokat, kérdezünk tőlük, robotokkal szemben viszont szkeptikusabbak vagyunk, lényegében tárgynak tekintjük őket.

Japánban – a sintoista-buddhista hagyomány miatt is – más a helyzet, gépekre is képesek élőlényekként tekinteni. Úgy is szeretik őket, és érzik, hogy Aibo viszontszeret.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4615398032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.