Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Gyorsan tanuló drónok

2020. március 10. - ferenck

A kaliforniai Menlo Park székhelyű Skydio drónjai extrém sportokat űző személyeket követnek és filmeznek: skateboardosokat, hegyi kerékpárosokat stb. Mindenféle terepet érdeklődéssel figyelnek.

A cég utánzásalapú tanulást használt a robotpilóta modell prototípusának kidolgozásához. A nagyon gyorsan haladó modellnek szintén száguldó célpontok követése közben kell elkerülnie az akadályokat.

skydio.jpg

A gépet hat darab halszem-optikás kamerával szerelték fel, lehetővé téve, hogy 360 fokban lásson. Egymástól elkülönített modellek térképezik fel a környezetet, követik a célpontot, jelzik előre a célpont útvonalát, tervezik meg a drón pályáját.

A szabályalapú robotpilóta szoftvernek távolból azonban problémái akadnak a részletek megragadásával, például kicsi faágakkal, telefonkábelekkel stb. Ha a drón nagyon gyorsan repül, sokszor a pillanat törtrésze alatt kell felemelnie a szárnyát, ami kockázatos.

skydio0.jpg

Következő lépésben a kutatók elejétől a végéig, az összes folyamatra hatással lévő ideghálót fejlesztettek. Tevékenysége eredményeként az ember nélküli légi jármű gyorsabban fog repülni, és az akadályokat is sikeresebben el fogja kerülni, mint a mostani robotpilóta.

Szabvány utánzásos tanulóalgoritmus gyakoroltatásával kezdték. A valóságból összegyűjtött adatoknak a jelenlegi rendszer által generált „korpuszán” tanult, az akadályokat (faágak stb.) viszont nem általánosította elég jól. A kutatók szerint azért nem, mert a nyílt, kék égen gyakran nincsenek akadályok, és még egy jó útirány bejárásához is nagyon kevés a hasznos tanulás.

Következő lépésben távolból cserélték fel a tanuló és a robotpilóta cselekedetei közötti tanulással kapcsolatos jelzéseket a robotpilóta jutalmazó funkciójával. Ezzel egyidőben növelték a büntetés mértékét, ha a drón zsúfolt környezetben repülve, megváltoztatja az eredeti döntéseit. A változtatás a modellt a távoli, közelről veszélyes faágak stb. helyzetének megtanulására ösztönzi.

A büntetőrendszer pedig enyhén fás környezetben, mindössze három órányi gyakorlóadattal tanította meg a drónnak az eredményes célpont-követést.

Az új szoftvert még fejlesztik, a Skydio nem árulta el a forgalmazás időpontját.      

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3615500150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása