Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kvantumszámítógépet mutat be a Honeywell

2020. március 20. - ferenck

A kvantummechanika elvein alapuló kvantumszámítógépek a lehetőségek szinte végtelen tárházát képesek kezelni, és kb. azonnal elő tudnak állni hasznos megoldások sokaságával.

Egyelőre azonban még nem építettek kereskedelmi célokra is használható kvantumkomputert. Úgy tűnik, most fog változni a helyzet.

A Honeywell ipari konglomerátum ugyanis három hónapon belül ma még kezdeti állapotban lévő, de kereskedelmi alkalmazásokra kísérleti szinten akkorra alkalmas kvantumszámítógépet tervez bemutatni. Az első nyilvános felhasználó a JPMorgan Chase lesz.

A cég egyik vezetőségi tagja, Tony Utterly elmondta, hogy a várt legalább 64 kvantummennyiség alapján rendszerük a világ legmasszívabb kvantumkomputere lesz. Óriási teljesítmény, hiszen a versenyben olyan markáns szereplők is érintettek, mint például az IBM, a Google (Alphabet), vagy a Microsoft.

honeywell.jpg

A kvantummennyiség az ezekre a rendszerekre alkalmazott mérték, meghatározza, hogy mennyire erős az adott gép. Kiszámításakor figyelembe veszik, hogy milyen komplexitású algoritmusokkal kell dolgoznia ahhoz, hogy az eredményeket ne zavarja meg a hőmérséklet változása, a „zaj”, frekvenciák és a pontosságot befolyásoló más tényezők.

A Honeywell gép jelenleg 16-nál jár, az IBM januárban 32-nél tartott.

Az érdeklődő cégek számítások szignifikáns felgyorsítására, új anyagok tervezésére, kereskedelmi szolgáltatásokhoz alkalmazandó új stratégiák kidolgozására, portfoliók optimalizálására használják majd a gépet. A Honeywell már fejleszt technológiákat ezeknek a szektoroknak.

Marco Pistoia, a JPMorgan Chase egyik vezetője nyilatkozatában megemlítette, hogy a géppel Monte Carlo szimulációkat is fognak végezni. A Monte Carlo szimuláció bevett módszer egy-egy opció elméleti értékének kiszámítására.

Utterly meggyőződése, hogy a kvantumszámítások nagyon mély hatást gyakorolnak rengeteg iparágra.

A cég nemrég kezdett el meg nem nevezett összeggel kvantum-szoftverfejlesztőket, például a cambridge-i Quantum Computing Ltd.-t (Egyesült Királyság) és a Zapata Computing Inc-et (Boston) támogatni.

A Gartner előrejelzése alapján 2023-ban minden ötödik szervezet, köztük vállalatok és kormányzati szervek költségvetésében szerepelnek majd kvantumszámítási projektek. Összehasonlításként, 2018-ban kevesebb, mint 1 százalékuk szánt éves büdzséjéből valamennyi összeget ilyen kezdeményezésekre.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3715512666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása