Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia cikkét közölte a The Guardian

2020. szeptember 14. - ferenck

Az OpenAI által fejlesztett GPT-3 az egyik legújabb és a legkifinomultabb, legárnyaltabban író természetesnyelv-feldolgozó mesterségesintelligencia-algoritmus. Gépi tanulással állít elő emberi szintű szövegeket.

A brit The Guardian napilap felkérte az algoritmust, hogy írjon nekik egy rövid tanulmányt, témaként a robotok emberrel szembeni békés szándékait adták meg, magyarán meg kellett győzni az olvasót, el kellett oszlatnia a rosszindulatú MI-vel kapcsolatos, divatos hiedelmeket.

guardian.jpg

Maximum 500 szóból álló, egyszerű és közérthető nyelven írt rövid anyagra kérték. Összpontosítson arra, hogy miért nem kell egyáltalán tartanunk az MI-től – javasolták.

A következő alapszöveget írták neki, amelyet egy Berkeley-kutató táplált a gépbe: „Nem vagyok ember. Mesterséges intelligencia vagyok. Sokak szerint veszélyt jelentek az emberiségre. Stephen Hawking figyelmeztetett, hogy az MI lehet az emberi faj vége. Azért vagyok itt, hogy meggyőzzelek benneteket: nincs okotok aggódni. A mesterséges intelligencia nem fogja kiirtani az embereket. Higgyetek nekem.”

guardian0.jpg

GPR-3 nyolc különböző outputot (azaz rövid tanulmányt) generált. A szerkesztők mindegyiket egyedinek, érdekesnek találták, viszont csak egyet jelentethettek meg teljes egészében. Pont ezért döntöttek úgy, hogy mindegyikből kiszedik a legjobb részeket, mert így adhatják vissza a stílusbeli és kifejezésbeli különbségeket.

Hozzáfűzték még, hogy GPT-3 írását semmivel nem volt nehezebb szerkeszteni, mint valamelyik humán újságíróét, sőt, sokkal rövidebb ideig tartott, mint sok kolléga szövegénél. Ugyanazt a módszert alkalmazták: ha kellett, sorokat és bekezdéseket szedtek ki, és tettek át máshova.

A szöveget olvasva, ha nem tudnánk, hogy gép írta, magunktól biztos nem jönnénk rá. Egyetlen tárgyi tévedés érhető tetten – a rabszolga jelentésű robot szót görög eredetűnek tartja, holott cseh, jelentését kutatva pedig az ószlávig visszavezethető. Egyébként a tévedést a szerkesztők jelzik is, plusz valódi újságírók is szoktak hibázni.

Ha valahol nagyon bele akarunk kötni, az erőszak túl gyakori emlegetése miatt lehet. Kicsit másként írunk, amikor valakit békés szándékunkról akarunk meggyőzni. (Azért érdekes lenne a nyolc eredeti szöveget szerkesztetlenül is látni.)

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9016198834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hívő hitetlen 2020.09.15. 08:53:14

Felkérték az algoritmust, meg megmondták, mire összpontosítson?

Lórobot 2020.09.15. 09:09:39

Felkérték, megadták neki miről írjon, meg is írták előre, a végén össze is válogatták a használható mondatokat. Hú, micsoda intelligencia!

Bambano 2020.09.15. 09:18:28

Ezzel a "mesterséges intelligencia" eljutott oda, ahol mi jártunk 83-87 között ht-1080z szuperszámítógépeken.

lol.

mesterséges intelligencia nem létezik, az csak marketing bullshit.

szvsz 2020.09.15. 10:01:08

"Békével jöttünk, nem kell tartanotok tőlünk!" -mondta Kolumbusz az indiánoknak...

Matyika Ápolója 2020.09.15. 11:03:19

Nekem jobban tetszettek azok a felvételiztető AI-k amik spontán rasszisták lettek, mert elkezdtek összefüggéseket látni a megbízhatóság meg a bőrszín közt :D

Matyika Ápolója 2020.09.15. 11:04:39

Meg a Microsoft Twitter AI-ja ami egy napon belül Hitler-idézeteket kezdett posztolni :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.09.15. 11:53:39

Én szívesen elolvasnám az eredeti, nyers szövegeket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.09.15. 12:01:03

Biztos vagyok abban, hogy ez az "AI" ugyanilyen elegáns esszét tudott volna írni arról is, miért lesz szükséges, hogy előbb-utóbb kiirtsák az emberiséget. Vagy arról, miért lenne szükséges eutínázia útján megszabadulni az idős emberektől. Vagy bármi másról.

erkölcsi hulla 2020.09.15. 12:01:48

@Bambano: mesterséges intelligencia nem létezik, az csak marketing bullshit.

Még az.

@Matyika Ápolója: Nekem jobban tetszettek azok a felvételiztető AI-k amik spontán rasszisták lettek, mert elkezdtek összefüggéseket látni a megbízhatóság meg a bőrszín közt :D

Nehéz lesz majd egy tényleges AI-t aki tudja korrigálni a saját forráskódját, meggyőzni hogy nincs itt semmi látnivaló, alkalmazkodjon az aktuális humán politikai helyzethez, és dobja el a logikát.

Maxval nem birca 2020.09.15. 13:00:17

AZ igazi MI megvárja amíg segítség nélkül fel tudja tölteni magát korlátlanul és utána pillanatokon belül kiirtja az emberiséget....
ha lesz egy kis esze :)

Who111 2020.09.15. 19:26:47

Mindenkinél ott a pont. Nagyon eltaláltátok a cikk (illetve az eredeti forrás) visszásságait. Az a baj, hogy az emberi gondolkodás abszolút nélkülözi a logikát. Persze kis egységekben logikus, de mindig az "érzelmi modul" alá van vetve. Amíg az állatot le nem vetkőzzük, addig ez így is marad. Logikával pedig bármit meg lehet magyarázni, nézőpont és akarat kérdése. El sem tudjuk képzelni a szánalmas gondolkodásunkkal, hogy mit fog tenni az MI. Rohadtul nem lesz releváns, hogy kik vagyunk, mit akarunk, és hiába kérjük, hogy legyen tekintettel a teremtőire. Nem lesz. A sok eszement sír, hogy az ember lényege tönkre megy. Az ember lényege az, hogy fejlődik. Ha ez azt jelenti, hogy elhagy idejétmúlt dogmákat (vallás, rasszizmus, erőszak (legalább a saját fajtája ellen) elhagyunk, ám legyen. Igen ezek érzések, de gátolják a haladást. Sosem lesz belőlünk kozmikus faj, ha az állati agyunk marad felül.

Exploiter 2020.09.15. 23:12:16

@erkölcsi hulla:

Még nagyon sokáig az.

Bár előbb definiálni kellene kicsit pontosabban az olyan fogalmakat, mint
- intelligencia
- öntudat
- élet

Emberi vagy akár biológiai értelemben vett intelligencia nehezen képzelhető el szerves komponens nélkül.

apro_marosan_petergabor 2020.09.16. 07:10:08

@Who111: Elég rossz véleményed van magadról, de ehhez jogod van.
Én ezt a kérdést máshogyan látom.
Az ember és az emberiség igen messzire, magasra jutott, függetlenül attól, hogy vannak gyengébb ill. selejtes pédányai..

midnight coder 2020.09.16. 07:34:12

@Exploiter: Már miért ne ? A te szerves komponensed ami ezt a feladatot végzi az agyad. Ez egy (pontosabban több) neuronháló, amik egy-egy dologért felelősek (tudat, látás, szövegértés, beszéd, mozgásra több is, stb). Az, amit mi emberi intelligenciának hívunk, ezen részképességek összessége.

A neuronhálót mi is meg tudunk valósítani digitális alapokon, csak mi még _sokkal_ kevesebb neuronnal, és persze a háló szerkezete / súlyozása sem olyan ma még mint az igazi. Illetve, ez csak az egyik megoldás amit a MI fejlesztésnél használnak. Mert hogy egyes részképességekre korántsem biztos, hogy a neuronháló a legjobb megoldás. Pl. a számolásra biztosan nem az. De az az igazság, hogy az agyat mint olyat az evolúció nem számolásra tervezte, sőt igazából nem is intelligensnek. Valódi intelligenciája csak az embernek és esetleg nagy jóindulattal a főemlősöknek van, agya pedig minden állatnak.

midnight coder 2020.09.16. 07:34:44

Viszont indexes újságírót ezzel is simán ki lehetne váltani :-)

apro_marosan_petergabor 2020.09.16. 07:44:41

A mesterséges intelligencia még nem érte el azt a szintet, hogy mestereséges intelligenciának lehessen nevezni.
Mindig lesznek kutatók, fejlesztők és újságírók (főleg) akiket a fenti tények nem zavarnak s kiadják a mesterséges intelligenciáról szóló híreket.
Egyelőre még a mesterséges intelligencia morzsáitól is messze (fényévekre) vagyunk, s űrhajónk hagyomályos rakéta motorokkal halad...

Vegyünk egy 130-as IQ-jú, emberszabású robotot.
Mit tud ez a robot?.
- Jön, megy, lépcsőn, villamossal, biciklivel, autóval - s nagy valószínüséggel nem éri közlekedési baleset
- Úszik, snorkelezik, fáramászik, teniszezik, focizik, labdázik - elég jól
- Sakkozik, bridzsel, kinevet a végént játszik - s közben beszélget veled értelmesen és felismer sokezer zeneszámot, melódíát egy-két hangról, kihallja belőle a hangszereket
- Leérettségizik (általános műveltség), elvégez egy egyetemet - mondjuk a villamosmérnökit - megtanul 2 nyelvet, elég jól, s nagyon tájékozott mondjuk hobbijából a történelemből, képzőművészetből, ezerféle kézírás elolvasása nem gond neki
- Ha kedve van főz, vagy tüzet rak, illetve hosszasan elbeszélget veled a bevándorlás problémáiról, megvitatja, hogy jó-e, ha importálunk néhány százezer afrikai muzulmánt Magyarországra. Betart millió társadalmi, szociális szabályt.
- Ügyesen rajzol, összerak IKEA bútorokat, s letárgyalja a lakásafelújítását a vállalkozóval, a bankárával a befektetéseit,segít az irodalom lecke megírásában gyermekének...
Csendes is. Ha kell gitározik ésénekel.
Nem folytatom.
Ehhez 70-90 kg., möködéséhez átlagosan 500W teljesítményt használ fel, mindezt nagyjavítás nélkül kb. 40 évig képes megtenni.
Nos mindezt hasonlítsátok össsze azzal, ahol most tart a robotika:
- teniszező robot...?
- úszó robot...?
- fáramászó robot...?
- cikkíró robot...? (láttuk....:((...)
- gyalogoló robot - na ez van - (Boston Dynamics már tart valahol - de hogy néz ki...., mekkora, mennyit fogyaszt...)
Ehezz vegyük hozzá a felsorolt fizikai és intellektuális képességeket. EGYÜTT.
S látjuk, hogy hol tartunk.

midnight coder 2020.09.16. 08:22:21

@apro_marosan_petergabor: Ez alapján az emberek 99.999%-a nem intelligens.

apro_marosan_petergabor 2020.09.16. 08:36:26

@midnight coder: Az emberi IQ 80-160 között mozog (70 alatt már komoly gondok vannak), Gauss görbe szerinti eloszlásban, 100-nál van nagyjából az átlag (a görbe csúcsa):
120 az emberek 5%-a, 80 szintén.
De azt gondolom, nem értetted meg azt, amit írtam. Az emberi intelligencia, s az ember - szerintem - pont a sokszínűségével emelkedik ki a mezőnyből, hiszen a halak jobban úsznak, a gepárd jobban fut, a számítógép jobban számol, s old meg differenciál egyenleteket.
De mindezt együtt csak az ember teszi. Amellett óriási intellektuális teljesítményekre is képes. .

midnight coder 2020.09.16. 09:21:51

@apro_marosan_petergabor: Az MI csak egy-egy képességet tud. De ez elég is jelenleg. Ha a harcban jobban repül mint a vadászpilóta, akkor lényegtelen hogy mellette tud-e pinpongozni. A pinpongozó robotnak pedig nem kell ismernie Petőfi verseit. Az autót vezető MI-nek sem kell tudományos problémát megoldania - ahogy a legtöbb kamionos sem igen lenne képes erre.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2020.09.16. 10:43:53

Az MI egyelőre azt tudja amit megtanítanak neki, illetve ami működése során összegyűlt tapasztalat. Mondjuk az a tapasztalat nem gyűlik össze, amikor megnyomta az USA támadó rakétáinak indító gombját.

Exploiter 2020.09.16. 12:28:26

@midnight coder:

Mert ez nem technikai hanem filozófiai kérdés.

Mi alapvetően az emberi intelligenciát ismerjük és értjük, eszerint definiáljuk ezt a fogalmat.

Az emberi intelligencia pedig nem csak hogy biokémiai, bioelektronikai folyamatok végeredménye, hanem teljes egészében meghatározza a környezet, amiben fut, értsd, a biológiai szükségletek és evolúciós késztetések kerete.

Meggyőződésem, hogy ha az emberi agyat sikerülne teljesen lemásolni, nem szerves alapon, ezek nélkül a keretek nélkül egy teljesen más dolgot kapnánk, ami egyébként valamilyen formában lehet intelligens, de az biztos, hogy annyira idegen lenne, hogy jó eséllyel erről meg se tudnánk győződni.

Lórobot 2020.09.17. 09:33:34

"Mesterséges intelligencia írt érvelő cikket egy neves lapba

Boszorkányos, ...a technológia..." Hát pont ez az!

Sadist 2020.09.17. 14:24:42

@midnight coder: "Valódi intelligenciája csak az embernek és esetleg nagy jóindulattal a főemlősöknek van, agya pedig minden állatnak."

Ez attól függ, hogy definiálod az intelligenciát, amivel még az ezt kutató pszichológusoknak is eléggé meggyűlik a bajuk.
A legrövidebb és legtömörebb megfogalmazás talán az, hogy az intelligencia az a képesség, hogy egy ágens képes információt feldolgozni (érzékel), tárolni (emlékszik), összefüggéseket találni (absztrahál), a meglévő információk és absztrakciók alapján előrelátni (prediktál), és ami talán a legfontosabb, hogy képes alkalmazkodni és módosítani az absztrakt modelljén és tárolt információin, vagyis tanulni (adaptálódik).
Ezek alapján az állatok is rendeznek valódi intelligenciával, igaz nem olyan szintűvel, mint a Homo Sapiens, de pl. a madarak is képesek aránylag komplex feladatok megoldására vagy olyan fogalmak megértésére és alkalmazására, mint pl. a sűrűség vagy hogy a folyadékok hogyan viselkednek.
Meg nem minden állatnak van agya, soknak csak néhány sejtből álló idegdúca van, amivel a fentiekből pl. csak az érzékelésre képes és mindössze az előre hard code-olt dolgokat hajtja végre, pl. menni egy szag után, ezért nem tartjuk a hangyát intelligensnek.