Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Egyre több a kezdő az adattudományban

2021. március 10. - ferenck

A nagyvállalatoktól a kisebb cégekig, gyorsan terjed a gépi tanulás, és egyre több alkalmazott vagy új, vagy kevés szakterületi tapasztalattal rendelkezik. A szakmai versenyeket szervező Kaggle friss elemzéséből kiderül, hogy ötből legalább egy adattudós kevesebb mint egy éve dolgozik a területen. Az újak sok eredeti ötletet hoznak magukkal, komoly vérfrissítést jelentenek.

A dolgozók demográfiai helyzetét, népszerű platformokat, technikákat és alkalmazásokat is elemző anyaghoz 200 ezer személyt szólaltattak meg, és a magát adattudósi munkakörben dolgozó alkalmazottként azonosító 2675 Kaggle felhasználóra összpontosítottak.

Többségük három, 18 százalékuk egy évnél kevesebb ideje tölt be gépi tanulással kapcsolatos munkakört. 37 százalékuk ötvennél kevesebb személyt alkalmazó cégnél dolgozik, ami 7 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbi elemzéshez képest.

datascience.jpg

A válaszolók 81,9 százaléka férfi, tehát még mindig kevés az adattudósként tevékenykedő nő. Legtöbbjük, 21,8 százalékuk indiai, 14,5 százalékuk az Egyesült Államokban, 4,6 százalékuk Brazíliában dolgozik.

Anyagi szempontból messze az USA-ban éri meg leginkább ezen a területen dolgozni. Az ottani megkérdezettek 73 százaléka évi 100 ezer dollárt vagy többet keres. Ezzel szemben Indiában 7500-10 ezer dollár között mozog a gépitanulás-szakemberek éves átlagkeresete.

A Glassdoor foglalkoztatási honlap az adattudományt folyamatosan az Egyesült Államok egyik legjobb állásaként írja le, magas fizetéssel és remek munkaviszonyokkal. Viszont azért, mert az alkalmazottak jól érzik magukat, még nem jelenti azt, hogy ne akarnának változtatni.

A terület 2020-as helyzetét felmérő Anaconda-tanulmány mérnök interjúalanyainak harmada tervezi, hogy hamarosan új állás után néz. A váltás az infokommunikációs szektorban masszívabb lesz, mint más területeken. Az adattudósok 44 százaléka vagy már keres új munkát, vagy a közeljövőben fog így tenni.

A Kaggle anyagból egyértelműen kiderül, hogy az adattudomány nemcsak vállalati, de országos szinten is elterjedt, egyre több állam érzi fontosnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7516455194
süti beállítások módosítása