Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Drónokat küld feltételezett bűnügyi helyszínekre az MI

2022. február 23. - ferenck

Az izraeli rendőrség hamarosan autonóm drónokat fog kiküldeni olyan helyszínekre, ahol lövöldözést derítettek fel – állítja a változatos high-tech termékeket fejlesztő amerikai ShotSpotter vállalat.

A cégnek már az eddigi technológiái is ellentmondásosak, megosztják a szakmai közvéleményt. Jelen fejlesztés lényege, hogy az eszköz akusztikus szenzorokkal érzékeli a lövéseket, figyelmezteti a rendőrséget.

A ShotSpotter nemrég állt össze az Airobotics vállalkozással, hogy a zavaró jelzésekre reagáló drónokat dolgozzanak ki.

helyszinelo_mi.jpg

„Az Airobotics véleménye szerint, azzal, hogy összeálltunk a lövések felderítésében vezetőnek számító ShotSpotterrel, jobb technológiai lehetőségeket kínálunk az Izraelben elkövetett fegyveres bűnök kezelésére” – nyilatkozta Meir Kliner, az Airobotics vezérigazgatója.

Kliner hangsúlyozza: a partnerség fontos lépés cége stratégiájában. Folyamatosan bővíteni kívánják a biztonsági problémákra, fegyveres harcokra városi környezetben gyors és azonnali lépéssel reagáló lehetőségeket.

A koncepciót többen bírálják. A denveri rendőrség például használja a ShotSpottert, viszont nem tudja bizonyítani, hogy ezzel csökkenne a fegyveres bűntények száma. Denverben, 2021-ben huszonöt százalékkal több figyelmeztetést adtak le, mint 2020-ban, a letartóztatások viszont csak két százalékkal emelkedtek.

A technológiát több mint száz városban használják világszerte, és nemcsak Denverben panaszkodnak rá.

Elég nehéz elképzelni, hogy az izraeli rendőrség kezében, egy drónnal összekapcsolva oldana meg problémákat, helyette inkább esetek túlreagálására és a statisztikák mesterséges feltornászására számíthatunk.

Büntetésvégrehajtási technológiák kétségtelenül életeket menthetnek meg, megkönnyíthetik a rendőrök munkáját. De csak akkor, ha rendeltetésszerűen működnek és használják őket. Ha nem, és ráadásul nem alkalmas, hozzá nem értő kezekbe kerülnek, akkor csak súlyosbítanak a helyzeten.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9516801992
süti beállítások módosítása