Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Depresszióhoz vezet a közösségi média túlzott használata

2022. október 21. - ferenck

Három amerikai egyetem (Arkansas, Alabama, Oregon) kutatói számszerűsítve kimutatták, hogy a túlzott közösségimédia-használat lelki zavarokat, elsősorban depressziót okozhat.

Különböző személyiségű, 18 és 30 év közötti, ezer amerikai fiatal felnőttet vizsgálva állapították meg, hogy napi öt óra vagy több a Facebookon, Twitteren, TikTokon és a többin, hat hónapon belül depressziót válthat ki.

socialmedia.jpg

Az egyik fő ok az úgynevezett „problémás társadalmi összehasonlítás”, amikor más személyek tetszetős, sikeres történeteit olvasva, látva, rossz érzés vesz erőt rajtunk. Úgy érezzük, hogy a valóság nem felel meg a vágyainknak, nem tartunk ott, ahol szeretnénk.

Az online közösségi tér felerősítheti a magunkkal és másokkal szembeni negatív érzéseket. Ez pedig a fokozott használattal kockázatossá válhat, súlyos lelki zavarokat okozhat. Ha folyamatosan negatív tartalmakat fogyasztunk, akkor is könnyen ide juthatunk – állítják a kutatók.

socialmedia0.jpg

A tanulmány szerzői a résztvevők mások iránti nyitottságát, extrovertált/introvertált jegyeit, kedvességét és neurotikus hajlamait mérték. A kemény közösségimédia-használóknál nagyobb a neurotikus viselkedésre való hajlam, és kétszer nagyobb a depresszió kockázata – derült ki a felmérésekből. De még a kevésbé neurotikus és a legnyitottabb személyeknél is komoly a depresszió kockázata, ha napi öt órát vagy többet töltenek közösségi hálózatokon.

„A gyors technológiai fejlődés és a technológiák hétköznapokba integrálásának korában fontosak egy ilyen tanulmány megállapításai. Személyek virtuális összekapcsolásával nő a kommunikációs problémák, félreértések és rossz értelmezések kockázata, amelyek gondokat okozhatnak kapcsolatokban, és mentális egészségünkben is zavarokat válthatnak ki” – nyilatkozta a tanulmányról Renae Merrill, az Arkansas Egyetem PhD-hallgatója.

Ha tisztában vagyunk a közösségi média érzelmeinkre és kapcsolatainkra gyakorolt káros hatásaival, jobban el tudjuk kerülni azokat – véli és tanácsolja is egyben Merrill.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2917957298
süti beállítások módosítása