Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A Microsoft vezérigazgatója szerint nem szabadul el a mesterséges intelligencia

2023. február 17. - ferenck

A Google teljesen uralja a keresőmotor-piacot, a területen lényegében egyeduralkodó. Az állóvizet borzolhatja, hogy a Microsoft mesterséges intelligenciát integrált a megújított Bing keresőbe, ráadásul nem is akármilyen MI működteti, hanem az OpenAI híres ChatGPT-jének az egyik változata.

A chatbothoz hasonló beszélgető formában az új Bing szinte minden kérdésre érdekes és érthető válaszokat ad, bár a pontossággal akadnak még problémák. Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója megvédte az MI nyilvánossá tételére vonatkozó döntést, ugyanakkor elismerte: vannak még hiányosságai, időnként lassú, esetleg nem válaszol, vagy pontatlan.

microsoft_ai.jpg

A vállalat előtt viszont óriási lehetőség áll, hogy ismét az innováció élén legyen – nyilatkozta. Technológiájuk folyamatos felhasználói, emberi visszajelzésekkel javítható, tökéletesíthető.

„Új verseny van a legfontosabb vagy a legnagyobb szoftverkategóriában, a keresésben. A Google az uralkodó, de most örülünk a Bingnek, és vele a verseny elindításának” – jelentette ki egy interjúban.

Mesterséges intelligencia esetében különösen fontos, hogy az egyéni és a társadalmi normákat figyelembe véve, összhangban legyen az emberi preferenciákkal. Abszolút biztonságra törekednek, az MI ne okozhasson semmiféle kárt, de ezt, minden más technológiai újításhoz hasonlóan, csak a való világban tudják megvalósítani.

Nadella azt is elmondta, hogy a rendszerbe a részrehajlást, elfogultságot, az általa okozott károkat elkerülendő, sok ezeket megakadályozó mechanizmust építettek be. Elismeri, hogy egy MI valóban az emberiség ellen fordulhat, egyszer tényleg elszabadulhat, a félelemnek van valóságalapja. Ennek megfelelően kell fejleszteni, és akkor elkerüljük a potenciális veszélyeket – állítja a vezérigazgató.

Az embernek pedig úgy kell használnia a mesterséges intelligenciát, hogy elkerülhessük a disztópikus jövőt, a gépi értelemmel való ellentéteket.

Ennek értelmében először azokban a kategóriákban kell használni a fejlett MI-modelleket, amelyekben egyértelműen és kétségbe vonhatatlanul mi járunk élen, a mi kezünkben a felelősség. Mindaddig, amíg így teszünk, a modellek még biztonságosabbá, megmagyarázhatóbbá válnak, és csak utána gondolkozhatunk másfajta használatokon – összegez Nadella.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6118049280
süti beállítások módosítása