Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Még automatizáltabbak lesznek az Amazon raktárai

2024. október 02. - ferenck

Az Amazon szerződést kötött a Covariant robotikai startuppal, amelynek értelmében alkalmazza a cég alapítóit, személyzetének kb. negyedét, licenceli a modelljeit. A pénzügyi részletek nem nyilvánosak.

A szerződés hasonló mint a korábban az ígéretes MI-startup Adepttel kötött. Egyik sem klasszikus akvizíció, és nemcsak az Amazon választja ezt a lehetőséget. Más techóriások és startupok között is köttettek már hasonlók.

amazon_11.jpg

Az Amazon egy ideje él a gyakorlattal. 2022-ben bejelentette az iRobot akvizícióját, de miután az EU trösztellenes szabályozói leállították, a két cég idén elállt a tervtől. Tavaly októberben több mint négymilliárd dollárt invesztáltak az Anthropicba, cserébe a startup technológiájához való hozzáférésért. Szintén a trösztellenesség jegyében, az Egyesült Királyságban árgus szemekkel tanulmányozzák a szerződést. Utána következett júliusban az ágenses megoldásokon dolgozó Adept.

Mit jelent mindez?

amazon0_8.jpg

Az MI-nagyágyúk fokozódó versenyét, csúcstehetségek és technológiák elszipkázását anélkül, hogy formálisan felvásárolnák az adott startupot (Microsoft-Inflection, Google-Character AI stb.). A szabályozói szigor is kijátszható így. 

Az Amazon nem-exkluzív licenccel rendelkezik a Covariant RFM-1 technológiája felett. A modell lehetővé teszi, hogy robotok szöveges vagy képi utasítást kövessenek, kérdésekre válaszoljanak, további instrukciókat kérjenek. Méretét is felskálázzák, többszörösére növelik.

Nagymennyiségű címkézetlen robotadaton gyakoroltatott robotikai alapmodellek ígéretes lehetőséget kínálnak gépek finomhangolására, azt követően új feladatok végrehajtására.

Ezek az újítások nagyon komoly előrelépést jelenthetnek a raktár-logisztikában. 

A Covariant többszáz, az Amazon több mint 750 ezer robot tulajdonosa. Az új alkalmazottak implementálják a modellt az Amazon robotjaiba, MI- és ember-gép interakció alapkutatásokban vesznek részt.

A Covariant irányítását az eddigi vezető menedzser (COO) végzi, de a „régiek” is tartják a kapcsolatot az ipari ügyfelekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1018498884
süti beállítások módosítása