Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az Amazon újragondolja a pénztáros nélküli boltokat

2024. május 09. - ferenck

Az Amazon 2016-ban mutatta be először a Just Walk Out („csak menj ki”) koncepciót/szolgáltatást a Seattle-i Amazon Go kisboltban. A rendszert 2020-ban tovább bővítette (Amazon Fresh), 2020. és 2022 szeptembere között negyvennégy Fresh boltot nyitott az USA-ban, tizenkilencet az Egyesült Királyságban. Legtöbbjük a Just Walk Out alapján működött.

Az Amazon fizikai (nem virtuális) boltjai megszenvedték a Covid-19 világjárványt, így 2022 szeptembere és 2024 májusa között szélesebb körű költségcsökkentési stratégia jegyében, a nagyvállalat egyetlen új élelmiszerboltot sem nyitott.

amazon_10.jpg

Mivel a kiskereskedelem mindinkább az azonnali fogyasztói megelégedésre fókuszál, a „fogd meg és menj” (grab-and-go) vásárlás biztos sikernek tűnt. Az Amazon viszont úgy döntött, hogy (az Amazon Go és néhány kisebb brit Amazon Fresh kivételével) boltjai zömében kivezeti kínálatából a szolgáltatást. A rendszert licencbe adta más kiskereskedőknek, például a Hudson Markets-nek és más „külsős” boltokban is kívánja telepíteni. 

A lépés arra enged következtetni, hogy a megoldás mégsem passzol ezekhez a környezetekhez. A boltosok talán nem alkalmazkodtak könnyen hozzá, megszűntek a pénztárosokkal folytatott interakciók, a vásárlót a számla megnézése nélküli költekezésre serkentette.

A mesterséges intelligencián alapuló szolgáltatást okos vásárlókártyával (Dash Cart) igyekeznek kiváltani.

A Just Walk Out lehetővé tette, hogy belépve a boltba, a rendszernek megadjuk a fizetési módszert, levesszük a polcról a gépi látással és súlyérzékelőkkel követett termékeket, majd a pénztár kihagyásával egyszerűen kisétáljunk velük.

Az Amazon szerint a rendszer nem működik élelmiszerboltokban, ahol általában sok terméket vásárolunk, és mindaddig talán fogalmunk sincs költekezésünk mértékéről, amíg e-mailen meg nem kapjuk a számlát. A Dash Carttal helyben, valósidőben látjuk.

A rendszer ezernél több távmunkában dolgozó alkalmazotton alapult. Ők címkézték fel a gépi tanuláshoz használt videókat, és nézték át azokat az eseteket, amikor hiba csúszott a működésébe. Az Amazon nem tudta gyorsan elvégezni a szükséges változtatásokat, és 2022 közepén már hétszáz személy nézett át ezer vásárlást (húsz-ötven volt az eredeti cél). Azóta állítólag csökkent a szám.

A modellek trenírozásához kétezer technológiai szakember kellett, a gyakorláshoz és a futtatáshoz szükséges felhőszámítási erőforrások többszáz millió dollárba kerültek.

A kamerákat és a szenzorokat meglévő boltokban nehéz telepíteni, gyakran volt szükség masszív átalakításokra. Ráadásul a rendszer magas mennyezeteket igényelt, és nem biztos, hogy minden üzletben ilyenek voltak a plafonok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7418396577
süti beállítások módosítása