Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Drónok szállítják a koronavírus elleni vakcinát Ghánában

2021. március 12. - ferenck

A nyugat-afrikai Ghána a világ első országa, ahol nemzeti program keretében, drónok szállítják a koronavírus elleni oltóanyagot a nehezen megközelíthető, távoli területekre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vakcinák méltányos elosztását, szegényebb országokba történő eljuttatását célzó COVAX programjának keretében, a San Franciscói Zipline startup március 2-án kezdte a szállítást. (Ezekben az országokban a COVAX gondoskodik a lakosság 20 százalékának a beoltásáról. Ghánába eddig 600 ezer adag AstraZenecát juttattak el február végén.)

ghana_dron0.jpg

A Zipline 2016 óta végzi egészségügyi szolgáltatását; orvosi segédeszközöket, védőfelszereléseket, oltóanyagokat, vért stb. visz autonóm drónokkal a helyszínre. Orvosok a cég appján adhatnak le rendeléseket, és követhetik nyomon a szállítást. Ghána mellett egy másik afrikai országban, Ruandában is aktívak, az Egyesült Államokban pedig a Walmart és a Novant Health a partnereik. Távolsági logisztikai drónreplésük az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) által engedélyezett első ilyen szolgáltatás.

Március 2-án 36 repüléssel 4500 adag vakcinát juttattak el az ország déli részén fekvő Ashanti régióba. A Zipline összesen 2,5 millió dózis drónos helyszínre szállítását vállalta.

„Ghána nemcsak a nemzeti szinten oltóanyag-szállításra elsőként drónokat használó ország, hanem egészségügyi infrastruktúráját kihasználva, a szolgáltatással az ahhoz való egyenlő hozzáférést is biztosítja” – jelentette ki Keller Rinaudo, a Zipline vezérigazgatója, majd hangsúlyozta: saját fejlesztésű drónjaik az összes oltóanyag szállítására alkalmasak.

Ghánának nincs könnyű dolga, mert a vakcina szétosztása globálisan is komoly nehézségekbe ütközik, sok a logisztikai kérdés, ráadásul szegényebb országokban az infrastruktúra hiányosságai további problémákat okoznak. A Zipline nem idegen a terepen: tavaly májusban Covid-19 teszteket szállítottak Ghánába és Ruandába.

Mindegyik repülés teljesen automatizált, központból figyelik a gépek pályáját. Egyetlen elemtöltéssel általában 160 kilométert képesek megtenni, maximum 130 km/h sebességgel repülnek. A hagyományos drónokkal ellentétben, inkább kicsi repülőgépekre hasonlítanak. 1,8 méter hosszúak, a szárnyak fesztávolsága 3,3 méter, és landolás helyett, a dobozokat ejtőernyővel juttatják a földfelszínre.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7416457154
süti beállítások módosítása