Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia válaszolja meg az orvosok bizonytalanságait

2022. május 18. - ferenck

A Covid-19 pandémia világszerte rámutatott, hogy az egészségügyi dolgozók mennyire túlhajszoltak és alulfizetettek. Automatizált eszközökkel korlátozott idejüket és erőforrásaikat jobban ki tudják használni, és ezek a rendszerek komoly segítséget nyújtanak kockázatos esetek kezelésében.

Az Egyesült Államok kórházai mesterségesintelligencia-megoldásokra támaszkodnak betegek biztonságos gyógyításához. Az orvosok változatos gépitanulás-technikákkal becsülik fel a komplikációk valószínűségét, és azonosítják a speciális figyelmet igénylő pácienseket.

medical.jpg

A Duke Egyetemi Kórház a Sepsis Watch rendszerrel figyeli a sürgősségi osztály összes betegét, hogy a fertőzést követi-e a minden harmadik kórházi halálesetért felelős akut gyulladás. A rendszer ötpercenként 96 változót elemez, majd kockázatpontot rendel a beteghez. Az ápolókat csak a meghatározott küszöbérték átlépésekor figyelmezteti.

A Kaiser Permanente huszonegy kórházában telepített mesterséges intelligenciát, miután az Advanced Alert Monitor rendszerről kiderült: lerövidíti a kórházi tartózkodást, csökkenti az intenzív osztályra történő beutalások számát. A legfontosabb életjelek, laboratóriumi teszteredmények és más tényezők alapján előrejelzi, ha tizenkét órán belül intenzív osztályra kell utalni a beteget.

A Maryland Egyetem orvosai megállapították, hogy gépitanulás-modelljük jobban előrejelezte betegek harminc napon belüli visszaesésének kockázatát, mint a hagyományos módszerek.

Úgy tűnik, a kormányzati szabályozók is kezdik elfogadni, hogy a gépi tanulás valószínűleg átalakítja az egészségügyet.

2020 novemberében két amerikai programban elfogadták, hogy az orvosoknak megtérítik két MI-rendszer használatát: az egyik a stroke jeleit figyeli, a másik a cukorbetegség vakságot is okozható komplikációit prognosztizálja. 2021 októberében Kanada, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közösen adtak ki irányelveket a gépi tanulás egészségügyi használatáról.

Május elején az EU jóváhagyta egy, mell-röntgenképeket szkennelő és az észlelhető betegségben nem szenvedő páciensekről automatikusan jelentést író mesterséges intelligencia klinikai használatát.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr417827585
süti beállítások módosítása