Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Farmokon jelzi előre az időjárást a Microsoft rendszere

2021. december 14. - ferenck

Képzeljük el, hogy az Egyesült Államok valamelyik északnyugati államában vagyunk farmerek, itt a koratavasz, és az éjszakai, hajnali hőmérsékletek éppen hogy elkezdtek fagypont fölé emelkedni.

Kellene valamit kezdeni az új vetőmaggal, például trágyázni, viszont a fagypont alatt történő trágyázással kinyírjuk a termést. A legközelebbi város ötven kilométerre van, az időjárás-jelentés szerint ott és a környéken nem lesz fagy a következő napokban, ezért elgondolkozunk, majd a trágyázás mellett döntünk.

A következő éjszaka gazdaságunk egy részén mégis fagy, az elvetett és letrágyázott magok negyede pedig elpusztult.

microsoft_idojaras.jpg

Ez sajnos nem egyedi eset.

Különösen akkor nem, ha az időjárásadatok nagyobb területre, a gazdáktól viszonylag messzebbre fekvő településekre vonatkoznak. A Microsoft kutatói ezeken a farmereken, megújulóenergia-termelőkön (és másokon is) segítendő, fejlesztették a lokális időjárást nagyon pontosan előrejelző DeepMC keretet.

A DeepMC gépi tanulással, mesterséges intelligenciával éri el a pontos eredményeket. Két különböző forrásból, a helyszínen lévő szenzoroktól és a standard helyi időjárás-előrejelzésekből származó adatokkal dolgozik. Az adatok közvetlenül, alkalmazás-programozói felületeken (API) jutnak el hozzá a Nemzeti Óceán és Légkör Felügyelettől, a Nemzeti Időjárás Szolgáltatótól stb.

„Van egy fúziós mechanizmusunk, amivel egyesítjük a két jelet” – nyilatkozta a kutatást vezető Peeyush Kumar.

A DeepMC mesterséges intelligenciával taníttatta meg a helyi időjárás-előrejelzés és a mikroklimatikus időjárási feltételek közötti eltérések, hibák észrevételét. Az előrejelzéshez és a szenzorikus adatokhoz is „történelmi” adatokkal dolgozik, és külön-külön prognosztizál minden egyes paramétert (hőmérséklet, széllökés ereje stb.).

A rendszer egy úgynevezett dekompozíciós módszert is használ, amellyel rövid- és hosszútávú trendeket igyekszik kimutatni, és amely – Kumar szerint – még pontosabbá teszi. Szintén ő nyilatkozta, hogy a DeepMC akkurátusabb a többi hasonló modellnél, például az IBM Weather Company-jénél, vagy az Apple által felvásárolt Dark Sky-nál.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2316720766
süti beállítások módosítása