Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mezőgazdasági forradalom a szerverteremből

2022. október 25. - ferenck

A nemcsak az egész termőfölddel, hanem a minden egyes növény állapotára kiterjedő helyi feltételekkel is foglalkozó precíziós mezőgazdaság sokat segít farmereknek magok elvetésében, a termény betakarításában, járványok megakadályozásában, tevékenységük hatékonyabbá tételében.

Előfordulhat, hogy az on- és offline boltokban beszerezhető rendszerek nem felelnek meg minden várakozásuknak, és ilyenkor a nyílt forrású megoldások nagyon hasznosak, mert hatékonyan és költségmentesen bővítik a lehetőségeket.

green.jpg

Mezőgazdasági nagyvállalatokkal, független farmerekkel és rurális közösségekkel együttműködő nonprofit és akadémiai intézmények több nyíltforrású mesterségesintelligencia-rendszerrel támogatják az élelmiszertermelés növelését.

A Linux Alapítvány egyetemekkel, nonprofit szervezetekkel és az IBM-mel tavaly közösen indított Agtack kezdeményezése kódot, adatokat és kereteket biztosít mezőgazdasági indíttatású nyílt forrású MI-projektek megvalósításához. Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) már megszűnt Open Ag-je (Nyílt Mezőgazdaság, az Ag az agriculture rövidítése) különféle környezeti feltételek mellett jelezte előre növények növekedését.

green0.jpg

Most az egyik legnagyobb infokommunikációs vállalat, a Microsoft állt elő a farmerek kiadásait csökkentő, a termést növelő, nyílt forrású MI-eszközökkel. A technológia neve FarmVibes-AI, szenzorok által gyűjtött és képadatokat elemző rendszereivel segíti a gazdák tevékenységét.

A drón- és műholdas képeket, valamint érzékelőkkel összeszedett talajadatokat felhasználva, a talajt valósidőben feltérképező AsyncFusion outputjára hagyatkozva, a mezőgazdák biztosabban tervezhetik meg, hogy mikor és hol vessék el a magokat, ültessenek növényeket.

A DeepMC idegháló talaj- és éghajlatszenzorok adatait időjárás-előrejelzésekkel összekombinálva, prognosztizálja a termőterület hőmérsékletét, esőket, viharokat, a talaj nedvességét. 120 órára képes prognosztizálni, az infók birtokában a farmerek felkészülhetnek a szélsőséges időjárásra, extrém melegre, extrém hidegre és más természeti eseményekre.

A szintén idegháló SpaceEye a másik két rendszer műholdas képeiből szűri ki a felhőket. A Microsoft mérnökei részben szintetikus felhőkkel borított infravörös és látható fénytartományban készült képeken tanították be a feladatra.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7817960194
süti beállítások módosítása