Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az Amazon is beszáll a generatív MI-versenybe

2023. április 27. - ferenck

A DALL-E 2 és a ChatGPT kevesebb mint egy éve indult világhódító útjára. A közben eltelt időszakban a generatív MI töretlen fejlődését láthattuk, és a fejlődés tempója egyelőre nem lassul.

A Google, a Meta és a Microsoft mellett most már az Amazon is bekapcsolódott a szöveg- és képgeneráló mesterségesintelligencia-szolgáltatásba. Nemrég indított Bedrock felhőplatformja általa és partnerei által fejlesztett modelleket kínál.

amazon_ai.jpg

Üzleti felhasználók a célközönség, ők válogathatnak a modellek közül, saját felhasználásra finomhangolhatják azokat. Egyelőre korlátozottan és csak szelektált ügyfelek férhetnek hozzá az Amazon Web Services-en. Még az árat sem jelentették be.

A platform ad otthont a Stability AI Stable Diffusion képgenerálójának. Novemberben kötöttek partnerszerződést, a mostani együttműködés a szerződés kiterjesztése. A Stability AI az Amazon Web Services-t jelölte meg preferált felhő-feldolgozás és -tárolás szolgáltatójaként.

A kiválasztottak olyan modellekhez is hozzáférhetnek, mint az AI21 szöveggeneráló Jurassic-2-je vagy a kérdés-feleletalkalmazásban beszélgetőpartnerként funkcionáló Claude-hoz, az Anthropic modelljéhez.

A Bedrock az Amazon Titan-alapú két nyelvmodelljét is hosztolja. A Titan Text szövegeket generál és foglal össze, míg a Titan Embeddings – ahogy a neve is elárulja – szöveg-beágyazásokat hoz létre.

Az Amazon riválisai saját számítási felhőjükön keresztül kínálnak hasonló szolgáltatásokat.

A Meta áprilisban jelentette be saját nyelvi modellel működő eszköz indítását. Hirdetőknek szeretnének segíteni szövegek létrehozásában. A Google márciusban vezetett be egy API-t (alkalmazásprogramozói felületet) a PaLM nyelvmodellhez, valamint a Google Cloudban működő szöveggeneráló appokat is bejelentett. A Microsoft Azure az OpenAI modelljeihez, köztük a GPT-4-hez, valamint a képgeneráló DALL-E-2-höz kínál hozzáférést.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6018110802
süti beállítások módosítása