Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Okos gyógyszerek bélbetegségek ellen

2023. október 03. - ferenck

Több amerikai egyetem közös munkájának eredményeként áfonya méretű okos gyógyszert fejlesztettek. A tabletta komoly hatással lehet az orvostudományra, mert megváltoztathatja bélbetegségek diagnosztizálását és kezelését.

Azért bíznak benne ennyire, mert ez az első lenyelhető technológia, amely automatikusan detektálja a problémára utaló kulcsfontosságú molekulák jelenlétét. Észrevételéről valósidőben értesítést is küld.

smartpill.jpg

A kutatásról megjelent tanulmányból kiderül, hogy komoly előrelépés egy 2018-as anyaghoz képest. A jelenlegi tabletta kb. hatodrésze az akkori prototípusnak, és ez már megfelel a kereskedelmi forgalomban beszerezhető, lenyelhető dózisnak, tehát biztonságos is.

Olyan molekulákat talál meg, mint a nitrogén-monoxid és a hidrogén-szulfid melléktermékei, persze eleve erre is tervezték. A két molekula a bélbetegségekkel kapcsolatos gyulladások fontos jelei.

A bélrendszeri betegségeket diagnosztizáló jelenlegi technikák, például az endoszkópos megoldások általában invazívak, ráadásul a megbetegedés molekuláris biomarkereit sem tudják valósidőben kimutatni. Ez azért komoly probléma, mert sok fontos biomarker csak rövid ideig él, így már akkor eltűnnek, mielőtt a mostani technológiákkal detektálnák őket.

A sertéseken már sikeresen tesztelt új tabletta speciálisan tervezett élő baktériumok és parányi elemet tartalmazó elektronika kombinációja. Ha a baktériumok érzékelik az érdeklődésre számot tartó molekulákat, fényt bocsátanak ki magukból. A baktériumokat – elektronika nélkül – szintén sikeresen tesztelték egereken.

A tabletta elektronikus része a fényt vezeték nélküli jelekké alakítja át. A jeleket a testen keresztül okostelefonhoz vagy más számításokat végző eszközhöz továbbítja. A továbbítás valós időben történik,miközben a gyógyszer átmegy a beleken.

A kutatók elmondták, hogy az emberi bél belső működése még mindig a tudományos vizsgálatok egyik határterülete. Fejlesztésükkel nagyon sok információ gyűjthető a testműködésről, test és környezet kapcsolatáról, a betegségek és a gyógyító jellegű beavatkozások hatásáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2218212793
süti beállítások módosítása