Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A Prada tervezi a NASA következő űröltönyét

2023. november 14. - ferenck

Jó hír a divat szerelmeseinek, hogy a Homo sapiens olasz luxusmárka termékében tér vissza a Holdra.

Tavaly nyáron a kereskedelmi űrrepüléssel foglalkozó Axiom Space jövedelmező szerződést kötött a NASA-val. A szerződés értelmében ők tervezik az amerikai űrügynökség 2025-re várható Artemis III űrmissziójához az asztronauták ruháját.

nasa_prada.jpg

Csakhogy az Axiom nem egymagában tervezi, varrja a ruhákat, hanem az olasz divat egyik legismertebb luxusmárkája, a Prada segít be neki. A texasi startup október elején jelentette be az „úttörő partnerséget.” A milánói divatházzal a ruha anyagán és kialakításán is közösen dolgoznak.

A Prada nyersanyagokkal, gyártási technikákkal, innovatív tervezési koncepciókkal kapcsolatos műszaki szakértelme nemcsak az űrhajósok holdfelszíni kényelmét, hanem a régebbi űrruhákból hiányzó emberi tényezőt is garantálja – véli az Axiom vezetősége. Tehát egészen különleges darabra számíthatunk.

nasa_prada0.jpg

A Pradát is felvillanyozta az együttműködés. Az alapító Mario Prada folyamatos előrelátására, a lehetőségek és a dimenziók bővítési szándékára, világűrre, mint új kalandra való hivatkozására emlékezve, úgy érzik: történelmi küldetés részei.

A divatház nyilván nem mozog otthonosan űrruhák tervezésében, viszont óriási a kihívás: extrém környezetre, az eddigiektől teljesen eltérő céllal kell alkotniuk valamit.

Anyagtudományi ismereteik kiemelkedőek, és azt is nehéz elképzelni, hogy a Prada űrruhája ne lenne majd óriási előrelépés esztétikai és remélhetőleg kényelmi szempontból is a NASA asztronautái által az utóbbi hatvan évben viselt darabos és ma már inkább komikus, idejétmúlt űr-egyenruhákhoz képest.

Hosszabb távon különösen jól járhat a Prada. Ha az űrmisszió és az öltözék sikeres lesz, és ha ez emberiség előbb-utóbb elkezd utazgatni a világűrben, a milánói divatház rendelkezni fog elegendő tapasztalattal ahhoz, hogy versenyelőnyre szert téve, ő öltöztesse a jövő űrturistáit. A földi mellé interplanetáris divatot is teremtenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9518233453
süti beállítások módosítása