Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A NASA frissítette a Curiosity marsjáró szoftverét

2023. április 20. - ferenck

Az Egyesült Államok Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatala, azaz a NASA április 3. és 7. között frissítette a Curiosity marsjáró szoftverét, hogy a jármű hatékonyabban mozogjon, valamint az eddiginél kisebb nyomás nehezedjen a kerekeire.

A frissítés alatt a Curiosity képkészítő tevékenysége értelemszerűen szünetelt. A mérnökök komoly munkát végeztek, 180-nál több változtatást eszközöltek. Szükség is volt rájuk, mert a járművet vezérlő program 2016 óta nem esett át fontosabb frissítésen.

nasa_5.jpg

„Nagyon komoly frissítésről van szó, és biztosra kellett mennünk, hogy sikerüljön” – jelentette ki Kathya Zamora-Garcia a Curiosity projektmenedzsere.

Az újabb Perseverance terepjáróval ellentétben, a Curiosity-nek meg kell állnia az általa gyűjtött képek feldolgozásához. A frissítéssel jelentősen nő a jármű teljesítménye, lehetővé válik, hogy még inkább „vezetés közben gondolkodjon”, így pedig csökken a feldolgozással eltöltött ideje, illetve több ideje lesz mozgásra.

nasa0_4.jpg

De ezzel együtt sem fog olyan hatékonyan mozogni, mint a Perseverance, vezetések után viszont nem egy teljes percre, hanem csak egy-két másodpercre kell megállnia, ami komoly különbség.

A gép új algoritmust is kapott, hogy kiszámítsa az ideális sebességet egyenetlen terepen. A számításokat úgy végzi, hogy a Curiosity kerekei csak minimálisan – a legminimálisabban – sérüljenek meg menet közben. Szükséges is a kerekek minél épebb állapotban tartása, mert a több mint egy évtizedes használat után már kezdenek megkopni.

A frissítést a Nature Communications folyóiratban, februárban megjelent beszámoló előzte meg, amelyben arról írtak, hogy a NASA marsjárók felszerelése nem elegendő az élet felfedezéséhez. Az ok: a járművek fedélzetén lévő műszerek gyakran nem elégségesek szerves molekulák észlelésére. Az űrügynökség bizakodik, hogy most már képesek lesznek rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7218104768
süti beállítások módosítása