Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Brit tudósok szimulálják az Uránuszra és a Neptunuszra szállást

2023. december 06. - ferenck

A két jégóriást, az Uránuszt és a Neptunuszt nagyrészt hidrogénből és héliumból álló fagyos és kavargó légkör veszi körül. Egyik bolygó felszíne sem szilárd, így a feltárásukra tett erőfeszítések is nehezebben valósíthatók meg.

Ezt a két bolygót kell még ember által készített valamilyen űrjárműnek megismernie. A feltételezett folyékony halmazállapotú óceánokat mindkettőn vastag felszíni felhőrétegek fedik, amelyek nagyrészt el is takarják előlünk az égitesteket.

uranus.jpg

Ennek ellenére lehetséges szondákat küldeni az atmoszférájukba, hogy pontosabb képet alkossunk az összetételükről. A szonda felhőkön keresztüli gyors áthaladásához, az értékes adatok visszaküldéséhez viszont a jármű életciklusának hosszúnak kell lennie, mindezek megvalósítása pedig komoly találékonyságot igényel.

Az Oxford Egyetem nemzetközi kutatócsoportja az intézmény hiperszonikus plazmaalagútjának belsejében nemrég szimulálta az Uránuszra és a Neptunuszra, az atmoszférájukon keresztüli utat. A szimuláció gyorsasága megközelítette a másodpercenkénti tizenkilenc kilométert.

uranus0.jpg

Az alagút mind a sugárzási, mind a konvekciós hőáramot képes mérni, a jégóriásokba történő behatolás egészének replikációjához szükséges, kritikus áramlási sebességet is tudja biztosítani. De az elképesztő sebesség ellenére sem sikerült azt a gyorsaságot elérni, amellyel az ilyen szondák nagyon messzire juthatnak. Minimum 25 km/s kellene hozzá.

Komoly kihívás, hogy mivel nagy nyomásnak és magas hőmérsékletnek vannak kitéve, a szondáknak csúcsteljesítményű hővédelmi rendszerre lenne szükségük ahhoz, hogy a bolygók atmoszférájában eltöltsék a szükséges időt.

Egy ilyen rendszer tervezéséhez előbb szinkronba kell hozni a mostani európai létesítményekkel, mert a légkör összetétele és a sebesség csak így reprodukálható.

Az Uránusz és a Neptunusz iránti érdeklődés nő, a NASA asztrofizikusai az Uránusz titkait kutató szonda tervezését javasolták. A 2023 és 2032 közötti bolygókutatási célok között prioritásként szerepel is Uránusz-szonda. Egy ilyen jármű fejlesztése azonban még komoly anyagi támogatások ellenére is rendkívül nehéz lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1318264957
süti beállítások módosítása