Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az extrém meleg városi hatásait csökkentő eszközt fejlesztett a Google

2024. szeptember 19. - ferenck

A klímaváltozás ugyan az egész világon érezteti hatását, de városi környezeteket minden másnál jobban érint, egyébként is a legmelegebb régiók városi lakosai szenvednek aránytalanul. Több amerikai nagyvárosban felállítottak már hőségügyi hivatalt, főbiztosokkal és munkatársaikkal. Ezek közé tartozik az arizonai Phoenix és a sűrűn lakott floridai Miami-Dade megye. 

A Google ezekre a tisztviselőkre gondolva fejlesztett és mutatott be szeptember elején az extrém meleg és az általa is okozott a hőhullámok hatását csökkentő lépések megtevésében segítő eszközt. Az eszköz műhold-alapú, nagyfelbontású földfelszíni hőmérséklet-adatokkal dolgozik.

google_extreme_heat.jpg

Gépitanulás-algoritmusokkal azonosít épületeket, fákat és az adott földterület által elnyelt hő mennyiségének megállapításához szükséges más kritikus tényezőket. A társadalmi sérülékenység mutatóit, például bevétel-statisztikákat is tartalmaz, hogy mindezeket felhasználva segítsen megállapítani, hol van a legnagyobb szükség a segítségre.

A modellalapú eszközt használva a hőségbiztosok láthatják, hogyan változik a földfelszín átlaghőmérséklete, és bizonyos intézkedések megtételével is változna-e. Ilyen intézkedés lehet területek fásítása vagy hűvös tetőszerkezetek felszerelése.

Problémás lehet, hogy a hőségbiztosok ugyan támogathatnak irányelveket, viszont a városi és a regionális önkormányzatban nincsenek felhatalmazva döntéshozásra. Az új eszköz adatokat szolgáltat ezeknek a tisztviselőknek, amelyeket eljuttathatnak a polgármesterhez, vagy felhasználhatnak támogatás-igénylésekhez.

A Google bizakodik, hogy eszközüket többezer város fogja használni, vele döntenek működőképes megoldások mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7718489343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása