Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Amerikai tudósok feketelyuk-alapú kvantum teleportálót építenek

2020. március 12. - ferenck

A Maryland Egyetem fizikusai két térbeli pont között működő – ráadásul nemcsak elméletben, hanem a valóságban is működő – féreglyuk építését tervezik. Lényegében kvantumösszefonódással egybekapcsolt két feketelyukról van szó.

Mai ismereteink alapján semmi sem szabadul ki egy fekete lyuk elképesztő gravitációs szorításából. Viszont egy, pár évvel ezelőtti elméleti anyag szerint két összefonódott fekete lyuk képes a kvantuminformáció egymás közötti továbbítására, miután az információ áthaladt az eseményhorizontjukon. Azaz, nem semmisítik meg.

kvantum_teleport.jpg

Ha így történik, a fekete lyukak megvalósítanák a kvantum-teleportáció néven ismert jelenséget. Kvantumszámítógépet tervező mérnökök folyamatosan vizsgálják a teleportációt, és ebben az esetben ki is tudnák használni a benne rejlő lehetőségeket. A szakirodalom nagyon bőséges, és kódolt információk egyik gépről egy másikra történő eljuttatásáról is rengeteg tanulmány jelent már meg.

Tényleges fekete lyukak laboratóriumban történő létrehozása és összekapcsolásuk egyelőre néhány lépéssel túlesik a modern tudomány lehetőségein. A Maryland Egyetem két fizikusa, Christopher Monroe és Brian Single viszont azt gondolja, hogy képesek összefonódott fekete lyukakként működő kvantum-áramkört építeni.

kvantum_teleport0.jpg

Korábbi modellek alapján az áramkör pontosan úgy viselkedne, mint ahogy egy nagyon kicsi fekete lyuk. Ez pedig azt jelenti, hogy a létrehozott rendszer nemcsak megpróbálná lemásolni a fekete lyuk tevékenységét, hanem nem lehetne megkülönböztetni a valóditól.

Ha működik, inputként juttatja az információt az egyik „fekete lyuk” áramkörbe, amely egy kicsit összezavarná, majd elfogyasztaná. Rövid idő múlva ugyanaz az infó a másik áramkörben jelenne meg, oda továbbítaná – eredeti formájában, dekódolva jutna el a másikba.

A rendszert az különbözteti meg a mai kvantum-teleportációs technikáktól, hogy az információt sokkal könnyebben és gyorsabban dekódolja, így a számítógép lényegesen kevesebb hibát vét a dekódolásnál.

Az összefonódott fekete és féreglyukak ötlete ugyan sci-fiket, kozmikus utazásokat idéz fel képzeletünkben, jelen kutatás azonban sokkal „földhözragadtabb” és kivitelezhetőbb, a kvantumszámítási technológiát jobbá tevő kísérlet.

Norman Yao, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatója szerint a fekete lyukak bizarr tulajdonságainak újraalkotása és összefonódása, a lehető legrövidebb időn belül teszi lehetővé a kvantum-teleportációt.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5715506734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2020.03.12. 19:38:53

Rossz az elképzelés. Az összekapcsolt részecskék közti információ átvitel folyamatosan zajlik az Életfa időszálain, oda-vissza az egész univerzumban, azonnal, a térbeli távolságtól függetlenül (leárnyékolhatatlanul, lehallgathatatlanul). Ezt lehet jelátvitelre használni, de semmi köze a dolognak a fekete lyukakhoz. Amikor egy neutron elbomlik protonra és elektronra, a két részecske időszálakkal össze van kapcsolva. Viszont műszaki okokból információt átvinni csak az egyik irányba érdemes: a protontól az elektronig. Visszafelé a tömegkülönbség miatt nem hatékony a módszer. A proton állapotváltozása a nagyobb tömege miatt jól mérhetően hat az elektronra. Az elektron állapotváltozása viszont a kisebb tömege miatt nehezen mérhetően hat a protonra, mert annak tömegtehetetlensége elnyeli a hatást. És ezt már vagy 20 éve tudjuk. Használják is a módszert... a katonai titkosszolgálatok. A legféltettebb titkaik egyike. De lassan csak átszivárog a módszer a civil szférába is.

_Wasp_ 2020.03.12. 19:45:14

@steery: jócskán el vagy maradva, ezt a technológiát még a HIV és a koronavírusok kifejlesztése és szabadjára engedése előtt használták, most már vannak sokkal jobb technológiáink a szürkéktől, csak a kiszivárogtatásukkal még várnak, hogy Soros megfelelően tudja befolyásolni a tőzsdéken keresztül a világtársadalmat

doomguard 2020.03.12. 20:37:16

@steery: Gondolom nem gyakran kerültél fizikakönyv közelébe.

macmester 2020.03.12. 20:56:22

@steery: életfa időszálain...
hmm, főzők egy kis szárított légyölő galóca kalapbőrt zuzmókkal, nyírfakéreggel és erdei bogyókkal és megnézem magamnak, ja viszem a lajtorjám is, mert az kell a famászáshoz...

_Wasp_ 2020.03.12. 21:05:33

@paráznabillegető: ha azt mondom, a "leghatározottabban nem", akkor arra gondolsz hogy ez is az?

Cinikum 2020.03.12. 22:27:48

@steery: Vehetek füvet tőled?

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2020.03.13. 07:12:20

"Ez pedig azt jelenti, hogy a létrehozott rendszer nemcsak megpróbálná lemásolni a fekete lyuk tevékenységét, hanem nem lehetne megkülönböztetni a valóditól."

Téves, ugyanis a fekete lyuk definiáló tulajdonsága, hogy létezik eseményhorizont, amelyen belülről SEMMI sem tud kijönni. Egyébként ez az a jelenség, ami miatt a fekete lyuk képes lehet valamilyen formában a teleportációra (lásd Hawking-sugárzás), de hogy ez nem ezzel a berendezéssel fog megtörténni, az szinte biztos.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2020.03.13. 07:20:48

Valaki meg tudná szerezni a cikk szerzőjének forrását? Honnan szerzi be a cuccot? Király anyag lehet, abból én is akarok szippantani.

HaCS 2020.03.13. 08:35:00

Csupán a logikai felépítést vizsgálva:

Létezik egy pár évvel ezelőtti elméleti anyag, melyet megfogalmazásából ítélve bizonyítani még nem sikerült.
Ellenben ezen csupán elméletben létező tulajdonságokat már beépítik a gyakorlati(?) megvalósításba. Majd ezután kijelentik, hogy az pontosan úgy viselkedik, mint az eredeti.

Szerintem még várjunk azokkal a messzemenő következtetésekkel!

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.03.13. 09:12:58

Reméljük, először Sorost és bandáját teleportálják a Pokolba.

paráznabillegető 2020.03.13. 11:11:39

@_Wasp_: ó, visszakérdéseset játszunk? :)
szóval... azt kell hinnem, vagy szeretnéd, hogy azt higgyem?

Szalay Miklós 2020.03.13. 11:21:32

Apropó, egy egész érthető összefoglaló a kvantumfizikáról:

egyvilag.hu/temakep/024.shtml

BéLóg 2020.03.13. 12:48:38

Nekem ellenben az a véleményem hogy.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2020.03.13. 13:19:41

@MAXVAL bircaman közíró: Vigyázz birca! A te segged is egy fekete lyuk, minden dákót elnyel.

paráznabillegető 2020.03.13. 14:12:08

@_Wasp_: végül csak válaszoltál. értem és köszönöm.

CoolKoon 2020.03.15. 14:30:23

@Cinikum: Nem tudom, hogy ebből vennék-e a helyedben. Szerintem biofű lesz ez...

CoolKoon 2020.03.15. 14:32:48

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ahogy így elnézem, egész nap mást se csinál. Normális kommentet tőle még nem láttam.