Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Amerikai tudósok feketelyuk-alapú kvantum teleportálót építenek

2020. március 12. - ferenck

A Maryland Egyetem fizikusai két térbeli pont között működő – ráadásul nemcsak elméletben, hanem a valóságban is működő – féreglyuk építését tervezik. Lényegében kvantumösszefonódással egybekapcsolt két feketelyukról van szó.

Mai ismereteink alapján semmi sem szabadul ki egy fekete lyuk elképesztő gravitációs szorításából. Viszont egy, pár évvel ezelőtti elméleti anyag szerint két összefonódott fekete lyuk képes a kvantuminformáció egymás közötti továbbítására, miután az információ áthaladt az eseményhorizontjukon. Azaz, nem semmisítik meg.

kvantum_teleport.jpg

Ha így történik, a fekete lyukak megvalósítanák a kvantum-teleportáció néven ismert jelenséget. Kvantumszámítógépet tervező mérnökök folyamatosan vizsgálják a teleportációt, és ebben az esetben ki is tudnák használni a benne rejlő lehetőségeket. A szakirodalom nagyon bőséges, és kódolt információk egyik gépről egy másikra történő eljuttatásáról is rengeteg tanulmány jelent már meg.

Tényleges fekete lyukak laboratóriumban történő létrehozása és összekapcsolásuk egyelőre néhány lépéssel túlesik a modern tudomány lehetőségein. A Maryland Egyetem két fizikusa, Christopher Monroe és Brian Single viszont azt gondolja, hogy képesek összefonódott fekete lyukakként működő kvantum-áramkört építeni.

kvantum_teleport0.jpg

Korábbi modellek alapján az áramkör pontosan úgy viselkedne, mint ahogy egy nagyon kicsi fekete lyuk. Ez pedig azt jelenti, hogy a létrehozott rendszer nemcsak megpróbálná lemásolni a fekete lyuk tevékenységét, hanem nem lehetne megkülönböztetni a valóditól.

Ha működik, inputként juttatja az információt az egyik „fekete lyuk” áramkörbe, amely egy kicsit összezavarná, majd elfogyasztaná. Rövid idő múlva ugyanaz az infó a másik áramkörben jelenne meg, oda továbbítaná – eredeti formájában, dekódolva jutna el a másikba.

A rendszert az különbözteti meg a mai kvantum-teleportációs technikáktól, hogy az információt sokkal könnyebben és gyorsabban dekódolja, így a számítógép lényegesen kevesebb hibát vét a dekódolásnál.

Az összefonódott fekete és féreglyukak ötlete ugyan sci-fiket, kozmikus utazásokat idéz fel képzeletünkben, jelen kutatás azonban sokkal „földhözragadtabb” és kivitelezhetőbb, a kvantumszámítási technológiát jobbá tevő kísérlet.

Norman Yao, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatója szerint a fekete lyukak bizarr tulajdonságainak újraalkotása és összefonódása, a lehető legrövidebb időn belül teszi lehetővé a kvantum-teleportációt.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3915506734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása