Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A félvezetőipar legnagyobb felvásárlása előtt állunk

2020. szeptember 28. - ferenck

Adatközpontok hatékony működéséhez folyamatosan növelni kell a hagyományos munkamenetet biztosító CPU-k (központi feldolgozó egységek) és a mélytanulást (deep learning) feldolgozó GPU-k (grafikus feldolgozó egységek) teljesítményét.

A központok működtetői nagyra értékelnék a CPU-k és a GPU-k együttműködését, az interoperabilitást segítő megoldásokat. Ez az oka, hogy a hagyományos CPU-gyártók, mint például az Intel és az AMD GPU-fejlesztéssel is foglalkoznak, és egy tervezett monumentális akvizíció szintén ebbe az irányba mutat.

A Nvidia már 1999-ben nagyfelbontású játékgrafikákat feldolgozó GPU-kat fejlesztett. Közel egy évtizeddel később rájöttek, hogy processzoraikban óriási lehetőségek rejlenek mélytanulás-modellek gyakoroltatására. A mára a világ elsőszámú GPU-értékesítőjévé vált cég értéke azóta a tízszeresére nőtt.

ai_chip.jpg

A növekedés hamarosan még masszívabb lehet, mert a Nvidia bejelentette, hogy szándékában áll a brit Arm chipfejlesztő felvásárlása. Ha összejön, a 40 milliárd dolláros tranzakció a félvezetőipar legnagyobb akvizíciója, minden idők egyik legnagyobb technológiai üzlete lesz.

A Nvidia megoldásait az MI-munkamenetekre fenntartott felhőszámítási (cloud computing) infrastruktúra túlnyomó többségében, míg az Arm technikáját az okostelefonok 95 százalékában használják.

A Nvidia az Arm energiahatékony tervezését igyekszik majd adatközpont-chipjeibe integrálni. A brit cég technológiáját akarja a dolgok internetére (Internet-of-Things, IoT) – az ember nélküli, okos berendezésekből, kütyükből álló internetre – is alkalmazni, amellyel az IoT terjedési üteme jócskán felgyorsulna.

Jensen Huang, a chipgyártó vezérigazgatója elmondta, hogy a hálózat mesterséges intelligenciával felvértezett eszközökből állna, és szinte bármilyen feladatot képes lenne elvégezni. Kiemelte még, hogy bővítenék az Arm licencgyakorlatát, és lényegében a brit vállalat technológiáját bérlő bármelyik cég  az Nvidia GPU-ihoz és mesterségesintellgencia-szolgáltatásaihoz is hozzáférne.

Ha sikerül, és az Arm energiahatékonyságát és a Nvidia-chipek számítási felhőben játszott szerepét valóban közös nevezőre hozzák, hamarosan eljöhet a többtrillió paraméteres modellek ideje.

A felvásárlás azonban nem ígérkezik egyszerűnek, rengeteg nemzetközi szabályozást kell figyelembe venni hozzá. Az Arm társalapítója, Hermann Hauser máris jelezte: mindent megtesz az üzlet meghiúsításáért. Szerinte a Nvidia monopolhelyzetbe kerülne a chipiparban.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7716216602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása