Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Egy új rendszer megváltoztatja a látást, a hallást és az érintést

2021. szeptember 07. - ferenck

Jól ismerjük azokat a jellegzetes hangokat, amikor valaki az ujjaival dobol az asztalon. De mi lenne, ha a dobolást visszhangként vagy mennydörgésként érzékelnénk?

A Santa Barbarai Kaliforniai Egyetemen fejlesztett, kutatásra, játékra és más szórakozásokra használható Tapintható visszhangok (Tactile Echoes) kiterjesztett valóság (Augmented Reality, AR) rendszer pont ezt az élményt nyújtja. Csak az ujjainkra és a kontaktfelületre van szükség hozzá, és a környezet valós élményét kibővített vizualitással, hangokkal és tapintással éljük át.

tactile_echoes.jpg

Fejlesztői szerint a Tactile Echoes az első olyan tapintásalapú AR-rendszer, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó fizikai tárgyakat, felületeket megérint, és az érintésre multimodális digitális visszajelzést kap.

Bármely hétköznapi objektum jó hozzá.

A körömcsúcson lévő szenzor detektálja az érintkezéskor keletkező rezgéseket. A rezgéseket a rendszer feldolgozza, programozható hanggá alakítja. Mivel a rezgésmintázatok felületenként változnak, minden egyes interakciónál különböző visszajelzések, hangok játszhatók le. Például ha alig nyúlunk hozzá egy tárgyhoz, könnyed és szórakoztató visszhangot hallunk, de ha izomból csapunk rá, hirtelen puffanást észlelünk.

Ha a viselhető (wearable) eszközt, intelligens projektorral, VR (Virtual Reality) vagy AR headsettel generált környezetbe integráljuk, és a felhasználó a valós környezetben érint meg egy virtuális tárgyat, a hang mellett grafikával és tapintásérzettel is bővül az élmény.

A kutatók többször tesztelték a Tactile Echoest. Először különféle hangok és a hozzájuk kapcsolódó érzetek leírására kérték a résztvevőket. A másodikon közönséges asztali felületre vetített interaktív AR videojátékban vettek részt. A Tactile Echoes jelentősen növelte reakcióikat, a játékból sokkal intenzívebben vették ki a részüket.

Egyelőre a prototípusnál tartanak, de a kutatók elmondták, hogy vállalatokkal akarnak együttműködni, a Tactile Echoesból velük közösen fejlesztenének termékeket. Bármilyen asztallapon lehet belőle AR-játék, de zenekészítéshez és az oktatásban is alkalmazható.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9416627898
süti beállítások módosítása