Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kína meg akarja regulázni a mesterségesintelligencia-algoritmusokat

2021. december 01. - ferenck

A Kínai Cybertér Hivatal kampányt indított egy, az algoritmusokat szabályozó átfogó rendszer létrehozása mellett. Három éven belül akarnak kész lenni vele, céljuk, hogy az algoritmusok ne legyenek részrehajlók, működésük átlátható legyen, és természetesen feleljen is meg az országot irányító kommunista párt ideológiájának.

A hivatal lépése egybecseng a világ más részein is érvényesülő tendenciával, a mesterséges intelligencia áttekinthetőbbé, érthetőbbé tételével. A működtetőknek át kell látniuk rendszereik működését, mindenképpen törekedni kell arra, hogy legalább ők (és a fejlesztők) tudják, mi játszódik le egy MI-ben addig, amíg elő nem áll egy outputtal.

kina_algoritmusok.jpg

A kínai kezdeményezést nem sokkal az Európai Unió egyes MI-alkalmazások általi lehetséges károkozás elkerülése érdekében történő korlátozására tett javaslatát követően jelentették be.

Az Egyesült Államokban szintén rengeteget foglalkoznak a témával, és a döntéshozók behatóan tanulmányozzák az algoritmikus tartalmaknak a Facebook felhasználóira gyakorolt hatását.

James Gong  a pekingi Bird & Bird ügyvédi iroda vezetője szerint az algoritmusok nagyobb mértékű szabályozása valószínűleg igen komoly hatással lesz a kínai internetiparra. A mai internetes platformok túlnyomó többsége értelemszerűen használ valamilyen mesterségesintelligencia-megoldást, és az MI szerepe a jövőben csak növekedni fog.

Gong indoklása alapján majdnem minden cég használ algoritmusokat, él az automatikus döntéshozás és a profilalkotás (profilírozás) lehetőségével. Azért is van szükség az új rendszerre, hogy a marketing még pontosabb legyen, nőjenek a vállalatok üzleti lehetőségei, és természetesen a profit is.

Bevallva-bevallatlanul, egyértelműen a mainál is nagyobb állami kontroll a cél, ráadásul – ez is világtendencia – Kínában szintén csökkenteni akarják a felhasználókat egyre eredményesebben befolyásoló infokom mamutcégek (Facebook, Google stb.) túlhatalmát.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9416715398
süti beállítások módosítása