Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Gépi látás mutatja ki, hogy milyen bélbetegségben szenvedünk

2022. június 30. - ferenck

Egy 2021-es felmérés alapján a világ felnőtt lakosságának nagyjából negyven százaléka gyomor-bélrendszeri betegségekben szenvedhet. A bélmozgás nyomon követése segíti ezeknek a megbetegedéseknek a korai és pontos diagnosztizálását.

A betegek érthető okokból nehezen tudják leírni a saját végterméküket. Egy új okostelefonos alkalmazás, a béltevékenységet monitorozó Dieta segít ebben, Az ürülékben orvosi szempontból jelzésértékű karakterjegyeket felismerő gépilátás-modellt használ. Ugyanolyan pontos munkát végez, mint az orvosok, és jobb a betegek túlnyomó többségénél – derül ki egy friss tanulmányból.

bel.jpg

Az app lehetővé teszi a beteg számára az olyan tünetek naplózását, mint az émelygés, székrekedés, hasi fájdalmak, illetve viselkedésformák, például az alvás, edzés vagy a táplálkozás hatásait, a betegség vagy az egészséges állapot érzetét.

Életmód-változtatások, kezelési módok ajánlásával is segíti a felhasználót, aki ezeket az információkat továbbíthatja kezelőorvosának. A gépilátás-modell a diagnózis miatt fontos jellemzők alapján osztályozza a végterméket.

bel0.jpg

A felhasználó fényképet készít róla, a modell öt kritérium szerint osztályoz: méret, konzisztencia, töredezettség, nehezen érzékelhető élek, és a Bristoli Iskola által definiált típusok.

A modellt a felhasználók, köztük a startup alapítója által készített és a fejlesztők által összegyűjtött, osztályozott 68 ezer fotón gyakoroltatták.

Az app klinikai változata lehetővé teszi, hogy a beteg chateljen az orvossal, helykövető alkalmazásával megjelölje a nem tervezett mellékhelyiség-látogatásokat, például ha ezért kell sürgősen távoznia valahonnan, mondjuk, egy fontos munkamegbeszélésről.

Egy másik hasonló alkalmazás, a szintén a bristoli típusokkal dolgozó Moxie okostelefonos app 2020 óta van használatban, de nem mindig pontos, és megmosolyogtató dolgokat is produkál: például előfordult már, hogy a felhasználó arcát összetévesztette a végeredménnyel.

A Stanford és a Duke 2020-ban fejlesztett Precíziós Egészségügyi Illemhelye szenzorokkal elemzi a székletet, olyan faktorokat vesz figyelembe, mint a konzisztencia és a vértartalom. Ezek különösen fontosak, mert rák és más súlyos betegségek következtethetők ki belőlük.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5917869831
süti beállítások módosítása